(VIDEO) LIBIJCI PUSTILI BIVŠU ŽENU VOĐE ISLAMISTA: Hoće da ide u Bejrut i Tursku
Foto: Printscreen Youtube

Razmena zarobljenika

(VIDEO) LIBIJCI PUSTILI BIVŠU ŽENU VOĐE ISLAMISTA: Hoće da ide u Bejrut i Tursku

Planeta -
Fronta Nusra, sirijsko krilo Al Kaide, pustilo je danas uz posredovanje Katara na slobodu 16 libanskih vojnika i policajaca koji su bili u zarobljeništvu od avgusta 2014., a iz zatvora u Libanu je zauzvrat pušteno 13 islamista, uključujući i bivšu suprugu vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija.

Fronta Nusra zarobila je Libance tokom napada na pogranični grad Arsal, a napad je bio izveden zajedno sa džihadistima Islamske države koja, kako se pretpostavlja, još uvek drži zarobljeno devet vojnika.

Televizijski snimci iz pograničnog područja između Libana i Sirije prikazuju libanske zatočenike u vozilima u pratnji maskiranih boraca sa puškama i zastavom Fronta Nusra, pre nego što su predati Crvenom krstu.

Trinaest islamista, uključujući i Saju al-Dulaimi, bivšu Bagdadijevu suprugu, pušteno je na slobodu iz libanskih zatvora. Dulaimi, potpuno prekrivena, takođe je prikazana u televizijskom prilogu sa svoje troje dece koja su sa njom bila u zatvoru.

Borci Fronta Nusra grlili su i ljubili njene sinove koje su libanske vlasti uhapsile pre godinu dana. Dulaimi je za Al Džaziru rekla da joj je želja da se vrati u Bejrut, a potom da ode u Tursku.

Liban je pokazao spremnost da pregovara i sa Islamskom državom kako bi bili oslobođeni svi zarobljeni libanski vojnici. Katar je godinu dana posredovao u razmeni zarobljenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track