PRINC ČARLS POPUT KIM DŽONG UNA: Cenzuriše medije kao da je iz Severne Koreje
Foto: Reuter 30 Nov 2015

Sloboda medija

PRINC ČARLS POPUT KIM DŽONG UNA: Cenzuriše medije kao da je iz Severne Koreje

Planeta -
Princ Čarls zahteva da budu zadovoljeni preduslovi u stilu 'Severne Koreje' pre nego što pristane na televizijske intervjue. To znači da mora dobiti na uvid sva pitanja pre intervjua, ima pravo da učestvuje u montaži, pa čak i da zabrani emitovanje ako mu se ne svidi krajnji proizvod

Independent je saznao da princ pristaje na intervjue samo pod uslovom da produkcija potpiše ugovor od 15 stranica, u kojem stoji da Klarens Haus može prisustvovati montaži snimka i, ako su nezadovoljni sa krajnjim rezultatom, mogu u potpunosti ukloniti prinčevo prisutstvo iz videa.

Zahvaljujući tolikoj cenzuri, otkazan je intervju Džona Snoua s Čarlsom koji je trebalo u nedelju da bude prikazan u britanskim vestima Kanala 4, iz britanske ambasadorske rezidencije u Parizu, a povodom pariske konferencije o klimatskim promenama.

Kanal 4 nije pristao na intervju pod traženim uslovima, iako su saznali da je više televizijskih kuća pristalo da zadovolji sve tačke ugovora.

U intervjuu se smeju postavljati pitanja koja su prethodno odobrena i ispisana u ugovoru. U slučaju da se postavi pitanje koje nije navedeno ugovorom, osoblje može prekinuti snimanje, a televizija ne sme koristiti te, kao ni prethodne snimke.

Tokom montaže, na pitanja koja se tiču "pravednosti, ravnoteže, poverljivosti, sigurnosti ili brige o verskim, političkim ili rasnim zabrinutostima, može ukazati predstavnik Klarens Hausa.Iako televizija navodno ima potpunu kontrolu nad umetničkim izražavanjem i montažom, strogi uslovi to očigledno demantuju.

Jedan neimenovani izvor izjavio je da sve liči na stil koji se sprovodi u Severnoj Koreji i da na tako nešto nikad ne bi pristale neke druge važne ličnosti.Ali činjenica da postoji ovakav ugovor - za koji mnogi novinari smatraju da ukida novinarsku slobodu, nezavisnost i transparentno izveštavanje - predstavlja samo još jedan dodatak brojnim kontraverzama koje okružuju pokušaje princa Čarlsa da utiče na različite nacionalne debate.

Dopisi prozvani "crni pauk", koji su objavljeni ranije ove godine, pokazali su da je Čarls decenijama pokušavao uticati na mišljenje javnosti slanjem tajnih pisama vladi o temama kojima je sklon, poput klimatskih promena, homeopatiji, stambenoj politici i bolničkoj hrani.

Inače, Čarls je prethodno pokazivao veliku volju za saradnju sa medijima. U svakom slučaju puno veću od drugih članova kraljevske porodice, pogotovo ako ga uporedimo sa kraljicom koja uporno izbegava komentarisanje kontroverznih tema.

Ali sada kada su u javnost izašli uslovi ugovora, jasno je da ni on nije spreman da raspravlja sa medijima na isti način kao druge javne osobe, uključujući političare, koje često dočekaju "neugodna" pitanja na koja prethodno nisu pristali.

Ugovore za princa Čarlsa sastavlja njegov lični sekretar Klajv Alderton, dok pregovore sa medijima izvršava njegova sekretarka za komunikacije - Kristina Kjuriakou, koja je na to mesto sela početkom godine, navodno na insistiranje samog Čarlsa.

Pre toga je radila za princa tri godine, a prethodno iskustvo je stekla radeći sa nekolicinom zvezda koje su je nazivale "pukovnikom".Kanal 4 je doduše već doživeo neugodnu epizodu sa njom nakon što se svim silama potrudila da njihov reporter Majkl Krik ne postavi pitanja princu o dopisima "crni pauk" u maju ove godine.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track