ŽRTVA BIROKRATIJE: Pogrešnog čoveka 13 godina držali u Gvantanamu jer su pobrkali imena
Foto: Reuters

Zamena identiteta

ŽRTVA BIROKRATIJE: Pogrešnog čoveka 13 godina držali u Gvantanamu jer su pobrkali imena

Planeta -
Američke vlasti su priznale da su 13 godina držale pogrešnog čoveka u zatvoru Gvantanamo jer su mu pogrešili ime.

Tačnije, njegovo ime je slično imenu jednog veoma traženog teroriste. Danas, Mustafa al Aziz al Šamiri (37) se sprema da se ponovo vrati u društvo.

Istina je procurela u javnost tokom saslušanja o Šamirijevom slučaju ove nedelje, navodi Gardijan. Postojala je sumnja da je Šamiri visoko pozicionirani pripadnik Al Kaide, ali se ispostavilo da je on bio najobičniji vojnik.

U njegovom dosijeu piše da se borio u Bosni, Jemenu i među avganistanskim talibanima. Pošto je smatran veoma opasnom ličnošću nisu hteli da ga puste na slobodu. Sada, oni koji su ga najviše krivično gonili priznaju da je došlo do birokratske greške.

"Šamiri se borio sa nekoliko džihadističkih organizacija, ali sada imamo saznanja da to nije bio on već neki drugi čovek sličnog imena", piše u saopštenju.

Istaknuto je da je on ranije imao neke radikalnije islamističke ideje, ali da je sada drugi čovek i da ne predstavlja pretnju.

"On se spremio za svoj novi život. Tokom svoje kazne on je pohađao časove umetnosti i engleskog jezika, a naučio je i da kuva. On je nedavno pripremio oko 30 porcija za druge zatvorenike. Kazao je da to čini jer mu pruža osećaj da i on može nešto da pruži drugimaa", rekao je njegov advokat.

"On se kaje zbog grešaka iz prošlosti. Kako ne može da promeni prošlost, u budućnosti će svakako izabrati drugačije. Hoće da napravi nešto od svog života", dodao je advokat.

Šamiri želi da se osnuje porodicu i da radi u radnji koju drži njegova porodica u Sani u Jemenu. Kako se navodi, porodica mu je već našla ženu.

Zatvor Gvantanamo radi od 2002. godine. Trenutno tamo ima još 107 zatvorenika, od kojih 48 treba uskoro da se nađe na slobodi.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja