TIMERMANS: Ne postoji nikakav tajni sporazum EU o izbeglicama
Foto: Fonet AP

Odbacio Orbanove tvrdnje

TIMERMANS: Ne postoji nikakav tajni sporazum EU o izbeglicama

Planeta -
BRISEL - Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans otvoreno je danas odbacio kao besmislicu, tvrdnju premijera Mađarske Viktora Orbana da će Evropska unija i turski lideri možda tokom nedelje objaviti tajni sporazum koji predviđa da se iz Turske u EU preseli između 400.000 i 500.000 sirijskih izbeglica.

"Pokušaću jasno ovo da objasnim - to je besmislica", rekao je Timermans u Briselu, preneo je AP. Orban je ranije danas izjavio da bi, ukoliko je postignut tajni sporazum da EU prihvati te izbeglice, to izvršilo ogroman pritisak na Mađarsku i druge zemlje Višegradske grupe.

"Ne samo da žele da dovedu te ljude u Evropu, već žele da ih odmah preraspodele među državama članicama i da to ima obavezujuću snagu", rekao je Orban.

On je istakao da Mađarska to neće prihvatiti, preneo je MTI. Orban je dodao da je sporazum već pomenut na nedavnom samitu EU na Maltu, ali se tada od njega odustalo i on nije uključen u sporazume između EU i Turske potpisane tokom vikenda u Briselu, jer njegovi zagovornici nisu mogli da obezbede neophodnu podršku, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja