(VIDEO) PUTIN PRED DEPUTATIMA: Turska će više nego jednom zažaliti zbog obaranja suhoja
Foto: Printscreen RT

Predsednik Rusije o stanju nacije

(VIDEO) PUTIN PRED DEPUTATIMA: Turska će više nego jednom zažaliti zbog obaranja suhoja

Planeta -
Samo Alah zna zašto su Turci oborili naš avion, ali Alah je kaznio tursko rukovodstvo oduzevši im razum, kaže predsednik Rusije
1 / 4 Foto: Printscreen RT

Borba protiv terorizma i situacija posle obaranja ruskog borbenog aviona "suhoj" nad Sirijom od strane turske vojse bile su glavne spoljnopolitičke teme tradicionalnog, 12. po redu godišnjeg govora predsednika Rusije Vladimira Putina pred poslanicima oba doma ruskog parlamenta, Vrhovnog suda, Ustavnog suda, gubernatorima i ostalim zvaničnicima.

Putin se na samom početku zahvalio ruskom vojnom osoblju koje se bori protiv terorizma u Siriji i pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast ruskim vojnim žrtvama.

Rat protiv terorizma

Predsednik Rusije je odmah na početku pozdravio udovice dvojice ruskih vojnika, pilota i marinca, koji su poginuli u ratu protiv terorizma u Siriji.

"Gelena Jurjevna Peškova i Irina Vladimirovna Pozinič, koje su izgubile supruge u ratu protiv terorizma, našle su snage da dođu i budu s nama. Dubok naklon vama i roditeljima naših heroja", s poštovanjem je rekao predsednik Rusije.

On je konstatovao da pretnja od terorizma u svetu raste.

"Neophodno je odbaciti sva razmimoilaženja, stvoriti jedinstveni, moćni antiteroristički front, koji će dejstvovati na osnovu medjunarodnog prava i pod zastavom UN", rekao je ruski predsednik. Naveo je da svaka civilizovana država treba da doprinese "uništenju terorizma" i da u borbi protiv terorizma ne sme biti "nikakvih dvojnih standarda, nikakvih kontakata... nikakvog kriminalnog, krvavog biznisa sa teroristima".

Rusija je već dugo na čelu rata protiv terorizma, konstatovao je on.

"Mi znamo šta je agresija međunarodnog terorizma. Rusija se s njim suočila 90-ih godina, kad su naši građani pretrpeli strašne terorističke napade. Sećamo je opsadeu u Buđenovsku, Beslanu, Moskvi, nemilosrdnog unišavanja domova, tragedije voza 'Nevski ekspres', terorističkih akcija u moskovskom metrou i aerodromu Domodedovo", podsetio je.

Ali nemoguće naporima samo jedne države pobediti terorizam, dodao je on.

"Operacija oružanih snaga Ruske Federacije u Siriji počela je da bi se sprečilo širenje terorizma, ali i povratak u Rusiju ekstremista koji se bore na strani Islamske države", kazao je Putin.

"Medju njima je ne malo onih iz Rusije i zajednice nezavisnih država. Dobijaju novac, oružje. Ako ojačaju, to će se neizbežno pojaviti i kod nas, kako bi sejali strah, dizali u vazduh, ubijali, mučili ljude", rekao je on.

Foto: Printscreen RT

"Armija i flota Rusije ubedljivo su pokazali svoju borbenu gotovost, svoje rastuće moći. Rusko savremeno oružje dejstvuje delotvorno, a neprocenjivo skustvo njegove upotrebe u borbenim uslovima biće od koristi za dalje usavršavanje naše vojne opreme i naoružanja", naveo je on.

Rusija nema prava da dozvoli da bude ugrožena.

"Mi možemo i moramo da održimo mesto među liderima", ocenio je on i dodao da "nema utočišta za teroriste, nema dvostrukih standarda, mi znamo ko profitira od toga."

On je naveo da se ruska vojska u Siriji bori za bezbednost zemlje i upozorio da zemlje ne bi smele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu, upozorio je Putin.

Obaranje ruskog aviona nad Sirijom od strane turske vojske

Glavna odgovornost za rušenje rusikog Su-24 je na vlastima Turske, ocenio je on.

Foto: Printscreen RT
Foto: Printscreen RT

"Mi ne stavljamo znak jednakosti između turskog naroda i dela današnje vrhuške na vlasti koja nosi direktnu odgovornost za pogibiju naših vojnika", rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju naciji. Rekao je da smatra i da će uvek smatrati "izdajicama" one koji su gađali u leđa ruskim vojnicima.

"Ja uopšte ne shvatam zašto su to učinili. Sva pitanja, sve probleme, protivurečnosti, koje mi nismo čak ni videli, mogu se rešiti savršeno na drugi način. Bili smo spremni da sarađujemo sa njima na najosetljivijim pitanjima po njih. I bili smo spremni da idemo tako daleko, da čak i saveznici ne žele to da čine", kazao.

"Samo Alah zna zašto su to učinili. Izgleda da je Alah rešio da kazni vladajuću kliku u Turskoj, lišavajući je razuma", rekao je Putin propraćen burnim aplauzom.

On je dodao da Rusija neće primenjivati grubu vojnu silu, kao odgovor na obaranje Su-24, ali da se neće zaustaviti samo na ekonomskim sankcijama.

"Ali, od nas neće dočekati nervoznu i opasnu reakciju i za nas i za ceo svet. U osnovi naših dejstava biće pre svega odgovornost. Ne spremamo se i nećemo zveckati oružjem", rekao je Putin.

"Ali, ako neko misli da će neko ko je izvršio podli vojni zločin, ubistvo naših ljudi, proći samo sa paradajzima ili nekim ograničenjima u gradjevinarstvu, i drugim oblastima, u dubokoj su zabludi", dodao je Putin.

Foto: Printscreen RT

Rekao je da će ih Moskva podsećati na zločin, i da će zažaliti zbog toga što su učinili, "i ne jednom" i dodao da ne može da ignoriše tursko pomaganje terorista.

"Znamo da Turska puni džepove i omogućava teroristima da zaradi prodajom nafte ukradene u Siriji. Od tih para banditi regrutuju plaćenike, kupuju oružje i izvode okrutne terorističke napade usmerene protiv naših, kao i građana Francuske, Libana, Malija i drugih", naveo je on.

Ekonomska situacija

Ekonomska situacija je teška, ali nije kritična, ocenio je on i pozvao sve snage u zemlji da do 2020. omoguće da se rusko tržište hrane u potpunosti snadeva domaćim proizvodima.

"Rusija je kadra da postane najveći svetski izvoznik zdrave hrane, što je mogućnost koju su neke zapadne zemlje potpuno izgubile", smatra Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track