ŽENSKI ZATVOR UŽASA: Žena, ubica 300 dece, samo je jedan od monstruma koji su ovde obešeni
Foto: Tviter

Stravične priče

ŽENSKI ZATVOR UŽASA: Žena, ubica 300 dece, samo je jedan od monstruma koji su ovde obešeni

Planeta -
Džordž Ozborn, britanski ministar finansija objavio je pre nekoliko dana da će ozloglašeni ženski zatvor Holovej zauvek zatvoriti svoja vrata.

U njemu su kaznu služile neke od najokrutnijih žena ubica u Velikoj Britaniji, uključujući ubicu dece i beba Majru Hindli i Ameliju Dajer, koja je ubila 300 beba. Tu su bile smeštene i političke zatvorenice kao što je Ledi Mosli, supruga britanskog naciste Osvalda Moslija.

Meri Elizabet Vilson se u dve godine udala tri puta i sva tri supruga su umrla dok su s njom bili u braku. Na sahrani poslednjeg supruga, bogatog trgovca nekretninama koji je umro samo 12 dana nakon njihovog venčanja, izgovorila je bolesnu šalu, kada je pogrebnika pitala hoće li joj dati popust obzirom na "količinu".

S neumesnim forama je nastavila i nekoliko meseci kasnije kada se udala za Ernesta, svog četvrtog supruga. Nakon svadbe je ostalo nešto kolača i sendviča, a kada su je pitali što da rade s njima, rekla je:

"Sačuvajte ih za Ernestovu sahranu. Biće sveži."

Ernest se nasmejao njenoj 'šali', ali je dve nedelje kasnije preminuo. Umro je od posledica trovanja sredstvom protiv pacova i to pošto je njegova nova supruga osigurala da će naslediti njegov bungalov i veliku količinu novca od životnog osiguranja.

Možda bi se izvukla sa svim ubistvima da nije bila tako nesmotrena što se tiče 'perioda žaljenja' za muževima. Čak se i lokalna policija zainteresovala za njena silna venčanja koja je odrađivala kao na traci.

Ekshumirali su tela bivših muževa i u njima našli velike količine otrova, iako su prve istrage posle njihove smrti pokazale da su umrli prirodnom smrću.

Imala je 64 godine kada je osuđena, a pošteđena je smrtne kazne zbog svojih godina, pa su je poslali u zatvor Holovej u kojem je umrla posle pet godina.

Ovaj je zatvor postojao više od 150 godina, a britanske vlasti nameravaju da prodaju zgradu u kojoj su dobar deo svog životnog veka provele neke od najgorih žena iz moderne britanske istorije.

Amelija Dajer je osuđena 1896. godine u procesu koji je u to vreme bio najpraćeniji. Ona je pod raznim lažnim imenima za deset funti neudatim majkama nudila da njihovim neželjenim bebama nađe porodicu iz srednje klase koje bi ih usvojile.

Amelija Dajer, ubica dece, Foto: Youtube/Printscreen
Amelija Dajer, ubica dece, Foto: Youtube/Printscreen

Međutim, ona je umesto toga bebe zadavila metrom za krojenje i bacala ih u reku. Otkrivena je tek kada je jedno beživotno telo voda izbacila na obalu, a pretpostavlja se da je na taj način ubila 300 beba. Iako se branila da je luda i neuračunljiva, osuđena je na smrt i obešena u ovom zatvoru.

Ona je bila jedna od pet žena koje su prve obešene u Holoveju, a među njima su bile još i Amelija Sač i Eni Volters, takođe ubice beba, koje su ih ubijale trovanjem.

Njih su dve su vodile lažno sirotište u kojem su roditelji mogli da ostave decu koju nisu hteli, za naknadu od 25 ili 30 funti. Međutim, sve su bebe otrovane, a do danas nije poznato koliko su beba ubile, ali sigurno ih je bilo na desetine.

U zatvoru je obešena i 29-godišnja Edit Tompson koja je 1923. godine osuđena jer je svog ljubavnika naterala da ubije njenog muža.

Tu su robijale i Emelin Pankhurst i njene kćerke Kristabel i Silvija. Bile su političke zatvorenice, aktivistkinje koje su se borile za pravo glasa, odnosno da se ženama da pravo glasanja na izborima. Štrajkovale su glađu, pa su ih u zatvoru hranili na silu.

Ledi Mosli imala je drukčiji tretman od ostalih zatvorenica. Njeno pravo ime bilo je Dajana Mitford i bilo joj je dozvoljeno da živi u kući na zatvorskom imanju, a druge zatvorenice su joj bile kućne pomoćnice.

Možda najozloglašenija zatvorenica bila je Majra Hindli, koja je 1965. sa svojim ljubavnikom Ijanom Brejdijem uhapšena zbog ubistva petoro dece između 10 i 17 godina. Od njih pet, četvoricu su seksualno zlostavljali, a tela su im bacili u močvare blizu Mančestera. Majra je umrla 2002. u 60. godini u zatvoru, a Brejdi još služi svoju kaznu.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track