(VIDEO) OSTAVILA BEBU ZBOG DŽIHADA: Na Fejsbuku se zaklela na odanost ID i krenula u krvavi napad!
Foto: Prinstscreen CNN

MASAKR U KALIFORNIJI DELO TERORISTA

(VIDEO) OSTAVILA BEBU ZBOG DŽIHADA: Na Fejsbuku se zaklela na odanost ID i krenula u krvavi napad!

Planeta -
Otkriveno da je napadač iz San Bernardina Sajed Rizvan Faruk (28) imao je kontakte s osobama iz najmanje dve militantne islamističke organizacije uključujući sirijsku Nusra Front povezanu s Al Kaidom

Napadač iz San Bernardina Sajed Rizvan Faruk (28) imao je kontakte s osobama iz najmanje dve militantne islamističke organizacije uključujući sirijsku Nusra Front povezanu s Al Kaidom, objavio je Los Angeles Times, pozivajući se na savezne pravosudne zvaničnike.

Prema izvoru postojali kontakti između Faruka i osoba iz Nusra Fronta i radikalne grupe Al Šabab u Somaliji, piše LA Times. Još je nejasno kog tipa su bili ti kontakti i s kim je kontaktirao, objašnjava list. Istraga o pucnjavi u kojoj je u Kaliforniji 14 ljudi izgubilo život prekvalifikovana je u istragu o "terorističkom činu", objavio je FBI.

- Odsad taj užasni masakr istražujemo pod pretpostavkom da je u pitanju teroristički čin. Imamo dokaze da su napadu prethodile ozbiljne pripreme - rekao je Dejvid Bovdič iz FBI.

Ovom izjavom potvrđeno je da je pokolj u Centru za socijalni rad u San Bernardinu, udaljenom oko 100 kilometara istočno od Los Anđelesa počinio je muslimanski bračni par koji se radikalizovao, a žena je zaklela na odanost džihadističkoj Islamskoj državi (IS).

Otkriveno je i da se Tašfin Malik (27) zaklela se na odanost ID na Fejsbuknalogu, ali pod drugim imenom, a taj je post je izbrisala pre nego što je krenula sa suprugom u krvavi napad u Centar za pomoć osobama sa invaliditetom. Malik (27) je na Facebooku objavila tekst u kojemu obećava odanost "kalifu" ID Abu Bakr al-Bagdadiju, prenose CNN i drugi američki mediji, a objavu je potvrdio i Bovdič.

- Znam za tu objavu... upravo pokušavamo da razjasniti sve to. Mark Zuckerberg (vlasnik Facebooka) potvrdio je objavu te poruke, koja je izašla u trenucima kad je napad počinjao... Zaista se radi o zakletvi na odanost - rekao je.

Tašfin Malik i njen suprug, Sajed Rizvan Faruk ubijeni su u obračunu sa policijom nekoliko sati posle masakra koji su počinili u sredu u Centru za socijalni rad u San Bernardinu. To je bio najveće masovno ubistvo u SAD u poslednje tri godine. Malikova je porijeklom iz Pakistana, a živela je u Saudijskoj Arabiji kad je upoznala Faruka. Oni su zajedno imali šestomesečnu ćerku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track