ŠPIGL: NEMAČKA TURSKOJ NE VERUJE Ankara igra dvostruku igru u ratu protiv Islamske države
Foto: Fonet/AP

Na dve stolice

ŠPIGL: NEMAČKA TURSKOJ NE VERUJE Ankara igra dvostruku igru u ratu protiv Islamske države

Planeta -
Berlin smatra da bi Turci mogli da zloupotrebi nemačke obaveštajne podatke i zato im ih i ne daje

Bundestag je prošle nedelje odobrio učešće nemačke vojske u borbu protiv terorista u Siriji, što podrazumeva stacioniranje izviđačkih aviona tipa tornado u NATO bazi Indžirliku u Turskoj. Medutim, Berlin ne veruje Ankari i pretpostavlja da bi Turska mogla da te podatke iskoristi za gađanje kurdskih položaja, piše nemački list.

Vojni strazi u Berlinu razgovarali su o tome kako se može sprečiti da Turska zloupotrebi nemačke izviđačke podatke da bi se na kraju donela odluka da njihovo prosleđivanje bude strogo cenzurisano. Razlog za to je, kako se navodi, dvostruka igra Turske u ratu protiv Islamske države.

Ankara je stavila koaliciji protiv ISIL osam svojih borbenih aviona, ali istovremeno izvodi vazdušne udare protiv kurdskih snaga koje su partneri SAD i koje se na severu Iraka i Sirije na terenu bore protiv džihadista. Očigledna je bojazan nemačkih vojnih zvaničnika da bi Turska analizom snimaka Bundesvera mogla da identifikuje i kurdske ciljeve koje bi kasnije bombardovala, nezavisno od koalicije.

Ova dilema još jednom pokazuje koliko je komplikovana situacija u kaoliciji čije članice pod plaštom borbe protiv terorizma slede sopstvene interese, zaključuje nemački list.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track