DAMASK OGORČEN: Napad na našu vojnu bazu je akt agresije! AMERIČKA KOALICIJA: Nismo mi!
Foto: AP

Sirija zvanično

DAMASK OGORČEN: Napad na našu vojnu bazu je akt agresije! AMERIČKA KOALICIJA: Nismo mi!

Planeta -
Koalicija predvođena Ameriikom izvršila je raketni napad na bazu sirijske vojske u Deir Ezoru

Ovo je prvi put da je zapadna koalicija gađala ciljeve zvanične sirijske vojske u proteklih godinu i po, koliko traju vazdušni udari na ciljeve terorističke ISIL, a koalicija je sada i negiala da je raketirala sirijsku kasarnu.

Sirijska vlada je ispravila prvobitne novinarske izveštaje da su poginula četvorica vojnika i saopštila je su poginula trojica, a ovaj napad ocenila je kao čin agresije.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije poslalo je protestnu notu Ujedinjenim nacijama zbog ovog napada.

"Sirija snažno osuđuje akt agresije od strane koalicije predvođene SAD, koji je u potpunoj suprotnosti sa Poglavljem o ciljevima i principima UN", navodi se u protestnoj noti poslatoj generalnom sekretaru UN i Savetu bezbednosti UN.

Sirijski MIP navodi da su napad izvela četiri aviona zapadne koalicije, koja su ispalila 9 raketa na bazu sirijske armije. Trojica sirijskih vojnika su poginula, 16 je ranjeno, a uništena su i dva tenka.

Međutim, zapadna koalicija sa SAD na čelu negirala je da je napala sirijsku bazu.

"Videli smo te sirijske izveštaje, ali mi nismo juče izvršili nikakve napade u provinciji Deir Ezor", izjavio je portparol koalicije, pukovnik Stiv Voren, a prenela je agencija AFP. On je dodao da je koalicija koja se u Siriji bori protiv Islamske države juče u Deir Ezoru gađala područje oko 55 kilometara jugoistočno od mesta gde su navodno ubijeni sirijski vojnici, u blizini grada Ajaš.

"Na području koje smo gađali juče nije bilo ljudi, pogodili smo samo jedan izvor vode", rekao je Voren.

Da je američka koalicija pogodila sirijsku bazu tvrdi i Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciona organizacija sa sedištem u Londonu.

(Raša tudej/Sputnjik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja