SKANDAL U FINSKOJ: Policajci upisali Putina u listu kriminalaca
Foto: AP

Ozbiljna greška

SKANDAL U FINSKOJ: Policajci upisali Putina u listu kriminalaca

Planeta -
HELSINKI - Najmanje trojica finskih policajaca pojavila su se danas na sudu zbog održavanja baze podataka osumnjičenih kriminalaca u kojoj se našlo ime predsednika Rusije Vladimira Putina.

Policija je u saopštenju navela da ''ne postoji legalni razlog za unos tog imena'' i izrazila žaljenje ''za pogrešnu upotrebu liste''.

Interna policijska baza sadrži imena ljudi za koje se sumnja da su se bavili kriminalnim radnjama koje su kažnjive sa minimum šest meseci zatvora, prenosi agencija AFP.

Putinovo ime otkriveno je na listi 2013. godine, a on je u tu bazu zaveden, jer je navodno sarađivao sa kriminalnim bandama u Rusiji. Medijsko otkriće, navodno neosnovanog unosa Putinovog imena u bazu, izazvalo je skandal, i dovelo do toga da se finska policija javno izvini za svoju ''ozbiljnu grešku'' i pokrene istragu.

Državni tužilac Jarmo Hirvonen izjavio je da se dvojica visokih policijskih zvaničnika i menadžer koji se bavio unosom podataka u bazu suočavaju sa mogućom kaznom za nemarnost, ali i za lošu kontrolu kada je reč o upotrebi te baze.

Kako navodi francuska agencija, sva trojica su se izjasnila da nisu krivi za nemarnost, a tvrde da nisu imali naredbu da nadgledaju listu. Hirvonen kaže da se u tom registru nalazi niz grešaka, te da je unos Putinovog imena jedan od tih propusta. Portparol ruskog predsednika izjavio je da Putin nije zahtevao nikakvu akciju protiv policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track