KLAUS: Elite su podstakle izbeglički talas da bi nasilno ujedinile Evropu
Foto: Profimedia

Ostao pri svojim stavovima

KLAUS: Elite su podstakle izbeglički talas da bi nasilno ujedinile Evropu

Planeta -
PRAG - Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus optužio je danas u Pragu evropske zvaničnike da su izazvali migrantsku krizu kada su podstakli milione izbeglica da krenu sa Bliskog istokau Evropu, a sve to zbog želje da nasilno ujedine sve Evropljane, a neki evropski narodi unište nacionalne države.

"Striktno razlikujemo latentni potencijal migracije iz zemalja koje je uništio rat. To je, bez sumnje, spontana pojava. Ali, nešto sasvim drugo je to što su sredinom godine masovno krenuli u pohod na Evropu i smatramo da je to inicirano sa strane, umnoženo i dirigovano", kazao je Klaus tokom promocije svoje nove knjige "Seoba naroda d.o.o.".

Podnaslov knjige objašnjava da se radi o kratkom uputstvu za shvatanje sadašnje migrantske krize, a Klaus u njoj razvija tezu da je evropskim elitama dosadilo da čekaju stolećima da se stvore Evropljani kao zajednički narod na kontinentu pa su podstakli i diriguju izbeglice koje u Evropi nemaju nikakve korene da se sa Evropljanima promešaju.

"Evropske multikulturne elite su nezadovoljne zato što ne uspevaju da razbiju i likvidiraju pojedinačne nacionalne države, jer Česi žele i dalje da budu Česi, Francuzi Francuzi a Portugalci Portugalci. Shvatili su da kada ih promešaju sa imigrantima koji nemaju nikakve korene u evropskim narodima, nastaće masa koja lako može da se oblikuje i tako bez korena šansa je za veštačko i lažno ujedinjavanje Evrope", rekao je Klaus na konferenciji za novinare povodom nove knjige.

Klaus je posebno naglasio da za sadašnju izbegličku krizu ne krivi Bliski istok već evropske zvaničnike na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za besmislicu je označio i uverenje da će demografski i ekonomski izbeglice predstavljati doprinos.

Klaus je takođe naglasio da za tu masovnu migraciju ne treba da važe argumenti milosrdja i da mediji prikazuju samo patnje izbeglica na putu a ne i u njihovim domovinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja