Najnovije vesti

TURCI ZABADAJU BAGDADU PRST U OKO: Turski avioni bombardovali Kurde na severu Iraka
Foto: Reuters

Otvorena provokacija

TURCI ZABADAJU BAGDADU PRST U OKO: Turski avioni bombardovali Kurde na severu Iraka

Planeta
Turski lovci su povredili vazdušni prostor Iraka i bombardovali oblast El Imadija u provinciji Dahuk ignorišući zvanični zahtev Iraka da se povuku sa severa te zemlje

Pola sata trajali su turski vazdušni udari po položajima Radničke partije Kurdistana (PKK) u rejonima Dejrluk i Šiladži. Osim toga, prema podacima dobro informisanih izvora, turski lovci su napali baze PKK u planinskom delu Iračkog Kurdistana u regionu Kandil kasno sinoć.

 

Vazdušni udari su počeli pošto je Turska formirala vojni kamp na severu Iraka u rejonu Bašika, koji se nalazi nedaleko od grada Mosul, koji je u ovom trenutku pod kontrolom terorističke Islamske države. Turske vlasti su to nazvale planskom rotacijom u okviru vojnih vežbi.

 

U nedelju je premijer Iraka izjavio da vlasti zemlje ostavljaju pravo da preduzmu sve mere, uključujući obraćanje Savetu bezbednosti UN, ako turske snage ne napuste teritoriju te zemlje u roku od 48 sati.

 

Prema podacima iračkih vlasti, 4. decembra su turski vojnici sa vojnom tehnikom ušli u severnu provinciju Najnavu, pod izgovorom da obučavaju pripadnike kurdske samoodbrane koji se bore protiv terorista.

 

Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane Iraka nazvali su prisustvo turskih vojnika "neprijateljskom akcijom", koja nije bila dogovorena sa vlastima.

 

(Sputnjik)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...