KAŽNJENI KRIJUMČARI ALBANSKIH MIGRANATA: Petorica glavnih vođa dobilo pet godina
Foto: Profimedia

Krijumčarenje izbeglica

KAŽNJENI KRIJUMČARI ALBANSKIH MIGRANATA: Petorica glavnih vođa dobilo pet godina

Planeta -
Pet vođa mreže krijumčara koji su prevozili albanske migrante preko Lamanša, od Francuske u Veliku Britaniju, osuđeni su danas na pet godina zatvora pred sudom u Renu, na zapadu Francuske.

Pred francuskim sudom našlo se 18 ljudi zbog uzimanja velikih svota novca za krijumčarenje najmanje 127 albanskih migranata u Englesku 2012.

Vođe grupe su iz Albanije, sa Kosova i iz Francuske, preneo je AFP. Grupa mornara, uglavnom iz severozapadne oblasti Bretanje, osuđena je na kazne od šest meseci uslovno do 18 meseci zatvora zbog svoje uloge u prebacivanju migranata.

Migranti su prebacivani brzim čamcima i jahtama, a oko 16 takvih prelazaka počinjalo je u lukama na severu i zapadu Francuske. Istražitelji navode da su migranti bili primorani da plate do 20.000 evra po porodici za putovanje.

Aktivnosti krijumčara obelodanjene su u januaru 2014. kada su zvaničnici otkrili 14 Albanaca bez britanskih viza na jahti koja je krenula iz Šerborga.

Dvojici od pet vođa grupe, koji su, takođe, kažnjeni novčano sa po 150.000 evra suđeno je u odsustvu. Francuske vlasti su izdale naloge za njihovo hapšenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track