IZVUKAO SE: Senat odbio zahtev da se češkom predsedniku sudi za izdaju domovine

Imao problematične izjave

IZVUKAO SE: Senat odbio zahtev da se češkom predsedniku sudi za izdaju domovine

Planeta -
PRAG - Senat češkog parlamenta odbio je peticiju i zahtev 11.126 građana da tuži sudu predsednika Češke Miloša Zemana za zločin izdaje domovine.

Prema oceni senatora, Zemanove izjave u kojima je osporavao evropske sankcije protiv Rusije i pravdao rusku aneksiju Krima znače samo iznošenje mišljenja na koje šef države kao i svako drugi ima pravo.

"Reč je o izjavama koje ne ostavljaju nikakve posledice na suverenitet i teritorijalni integritet Češke ni na demokratski poredak", izglasao je sinoć odbijanje peticije gornji dom češkog parlamenta.

Senatori levice sprečili su sinoć da gornji dom usvoji preporuku predsedniku Zemanu da bude uzdržaniji u svojim izjavama, posebno najnovijim uvredljivim o izbeglicama i muslimanima koje povezuje direktno sa terorizmom, pošto su senatori za Češku socijaldemokratsku stranku i nereformisani komunisti izašli u vreme tog glasanja iz sale.

Poslednja izjava češkog predsednika uvredila je Tursku, pošto je Zeman optužio da se umesto kao saveznik NATO ponaša kao saveznik Islamske države.

On se oštro usprotivio tome da Turska uđe u EU, a turski mediji su zato juče ponovo objavili video snimke kako se češki predsednik, neskriveni ljubitelj dobrog pića, na državnim svečanostima tetura, pravdajući to nekakvom virozom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track