KAKO SAM UBIJAO ZA DIKTATORA: Priznanje u radijskoj emisiji šokiralo je sve
Foto: Profimedia

Nesvakidašnja ispovest

KAKO SAM UBIJAO ZA DIKTATORA: Priznanje u radijskoj emisiji šokiralo je sve

Planeta -
Nekadašnji pripadnik čileanske vojske zapanjio je naciju kada se pre nekoliko dana javio u popularnu radijsku emisiju o ljubavnim problemima.

Međutim, emisija o ljubavnim jadima je otišla korak dalje jer je Giljermo Rejes Ramsi priznao da je u vreme vladavine diktatora Augusta Pinočea učestvovao u pogubljenjima 18 političkih protivnika tadašnjeg režima.Ramsi (62) je uhapšen u petak, dva dana posle neverovatne telefonske ispovesti na radiju, a policija ga je, za sada, optužila za ubistvo pripadnika čileanske Socijalističke stranke Fredija Taverne Galjegosa i Hermana Palomina Lamasa 1973. godine. Reč je o stranci Salvadora Aljendea, koga je s mesta predsednika države Pinoče svrgao vojnim udarom.

Giljermo priznao ubistva, Foto: Youtube/Printscreen
Giljermo priznao ubistva, Foto: Youtube/Printscreen

Kako piše Gardijan, Rejes se u sredu javio u 'Ljubavnu izdaju', jednu od najpopularnijih čileanskih radijskih emisija, a odmah na početku voditelju Robertu Artiagoitíji kazao je da razmišlja o samoubistvu.

Malo je govorio o svojim ljubavnim frustracijama, a onda je prešao na sasvim drugu temu. Počeo je da opisuje upletenost u razne zločine, spominjući da je kao početnik u vojsci učestvovao u 18 egzekucija u periodu pošto je vlast u državi preuzela vojna hunta.

"Prvi put (kada sam ubio nekoga) sam zaplakao, ali poručnik mi je rekao: Dobar vojnik, dobar vojnik, hrabar vojnik. A zatim bum, bum i tako opet. Drugi put kad sam ubio svidelo mi se. Uživao sam", ispričao je.

Sledećih 20-ak minuta, opisivao je kakve je sve strahote video kao vojnik.

"Upucali bismo ih u glavu, a zatim bismo razneli leševe dinamitom. Ništa ne bi od njih ostalo, ni senka', kazao je.Iako u emisiji ni u jednom trenutku nije otkrio svoj identitet, a nije spominjao ni imena svojih žrtava, policija je otkrila odakle je upućen telefonski poziv i tako ga locirala, uhapsila i podigla prijavu za ubistvo pomenutih dvojice političara Taverne i Palomine.

Obojica su nedugo posle vojnog puča 1973. bila uhapšena i strpana s ostalim političkim zatvorenicima u pustinjski zatvor u Pisagui. Nakon postupka pred vojnim sudom Taverna je pogubljen u oktobar, a Palomina u novembru 1973. godine. Njihova tela do danas nisu pronađena.

Tokom razgovora s voditeljem, Rejes je rekao da su ga indoktrinirali na vojnoj obuci. "Poslali su me u Santjago i tamo me podučavali ekstremnom nasilju. Tu sam shvatio koliko čovek može postati zao", rekao je.

Tvrdi da je u egzekucijama bio prisiljen da učestvuje jer bi u suprotnom zbog neposlušnosti njemu samom pretila smrt.

"Morao sam to da radim, ista ta vojska ubila bi i mene".

Augusto Pinoče, Foto: Profimedia
Augusto Pinoče, Foto: Profimedia

Ipak, iz tona kojim je sve pričao dalo se zaključiti da se nimalo ne kaje zbog počinjenih zločina.Voditelj mu je u nekoliko navrata postavljao pitanja o tvrdnji da je samo izvršavao naredbe. "A šta je s vašom ljudskom odgovornošću?", upitao je.

"Ako bismo ih zatekli s oružjem, likvidirali bismo ih. Bum, bum, bum", odgovorio je. "Pet hitaca i nema ih više. Nisu ni oni bili bele golubice...", dodao je.Organizacije za ljudska prava su pozdravile Rejesovo hapšenje. Prema procenama, Pinočeov režim je kriv za smrt najmanje 3.000 političkih protivnika, a hiljade tela ubijenih još uvek nije pronađeno.

Istražitelji se nadaju da bi im Rejesovo hapšenje moglo doneti neke nove tragove u pogledu lociranja posmrtnih ostataka.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja