KRAJ ERE FOSILNIH GORIVA: Svih 195 zemalja usvojilo globalni sporazum o klimatskim promenama
Foto: Profimedia

Ograničiti rast globalnih prosečnih temperatura

KRAJ ERE FOSILNIH GORIVA: Svih 195 zemalja usvojilo globalni sporazum o klimatskim promenama

Planeta -
PARIZ - Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, danas su usvojili sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja, a odobrilo ga je 195 zemalja.

Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu "odlučujući" korak i usvoje "istorijski pakt" o ograničavanju globalnog zagrevanja.

"Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj", poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo nacrt globalnog sporazuma, preneo je AFP.

"Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari", izjavio je domaćin skupa Loran Fabijus.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj paket mera označen je kao istorijski, a njime su se države obavezale da ograniče globalno zagrevanje na ispod 2 stepena Celzijusova, kao i da će nastaviti sa naporima kako bi se spustilo na 1,5 stepeni.

Dogovoren je provera napretka po tom pitanju na svakih pet godina.

Prvi korak na koji su se zemlje obavezale je smanjenje emisije ugljenika.

Sporazum je u jednom delu pravno obavezujući, a delimično se zasniva i na dobrovoljnim postupcima, prenosi BBC.

U tekstu se zajednički prihvata da su opasnosti od klimatskih promena mnogo veće nego što se ranije priznavalo, i obećava se da će zemlje učiniti sve da obuzdaju štetne emisije gasova.

Dogovorena je i pomoć od 100 milijardi dolara za zemlje u razvoju do 2020, sa obavezom da se nastavi sa pomoći i nakon toga.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uprkos tome, na ulicama Pariza danas je bilo demonstranata koji smatraju da predložena ograničenja nisu dovoljna kako bi se spasla planeta i rešio problem sa globalnim zagrevanjem.

Međunarodna konferencija o klimi počela je 30. novembra i trebalo je da se završi u petak ali su učesnici zatražili još jedan dan, kao bi bolje razmotrili detalje sporazuma.

Zadovoljna i Grupa 77, Kina, Indija...

Grupa 77, u kojoj se nalaze 134 zemlje u razvoju, saopštila je ranije večeras da je "zadovoljna" nacrtom globalnog sporazuma o klimi.

"Imamo ujedinjeni stav. Zadovoljni smo što odlazimo kući s tim tekstom", izjavila je AFP-u portparolka Grupe 77 (G77) Mozipo Makato-Diseko.

Pre te grupe, grupa od 20-ak zemalja, među kojima Kina, Indija i Saudijska Arabija saopštile su da su zadovoljne nacrtom sporazuma.

"Zadovoljni smo sporazumom. Smatramo da je uravnotežen i da uzima u obzir i naše interese", izjavio je Frans presu Gurdial Sing NIdžar, portparol grupe zemalja u razvoju (LMCD).

Prema njegovim rečima, sporazum su prihvatili Indija, Kina, Saudijska Arabija i arapske grupe za zaštitu životne sredine.

Delegacije 195 zemalja počele su večeras plenarnu sednicu na kojoj raspravljaju o nacrtu sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track