ODBIO NAGRADU OD MILION DOLARA: I otišao kod majke da živi od njene penzije
Foto: Jutjub

Genijalnost ili nešto drugo

ODBIO NAGRADU OD MILION DOLARA: I otišao kod majke da živi od njene penzije

Planeta -
Najbolji živi matematičar, Rus Grigorij Perelman, pronašao je sreću koja ne zavisi od novca. Nezaposlen je. Živi u Sankt Peterburgu, u maminom stanu, od njene penzije. Grigorij potvrđuje nepisano pravilo prema kome je "svakom geniju potreban brat ili sestra koji će ga izdržavati".

Komšije ga retko viđaju. Ponekad prošeta u starom sakou i u ofucanim farmerkama. Tvrde da živi u siromaštvu, iako veruju da Grigorij to isto misli za njih, prenosi Nova svest.

Grigorij je rešio jedan od sedam milenijumskih problema matematike: topološki problem prema kome je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi. Oko osam godina je radio na rešavanju Poenkareove hipoteze, a celi postupak je objasnio na 1.000 strana. Osim što je odbio milion, upamćen je po rečenici: "Ako možete trenirati ruke i noge, zašto izbegavate da trenirate mozak?"Iako je rešio Poenkareov milenijumski problem, pohvalio se samo jednom svom kolegi. Ovaj je oduševljen otkrićem, rezultate prezentovao naučnoj javnosti. Trust matematičkih mozgova je nakon dugog niza ispitivanja njegov rezultat proglasio bravuroznim otkrićem.

Fieldsovu nagradu (ekvivalent Nobelove), kao i CMI priznanje u visini od milion dolara, Perelman je odbio. Nije se pojavio na ceremoniji dodele u Madridu, što se dogodilo prvi put u istoriji ove nagrade, uz komentar kako "baš taj dan mora u šumu da bere gljive". Sasvim logično objašnjenje jednog genija.

Perelman je ukratko prokomentarisao da Evropsko društvo matematičara nije kompetentno da ocenjuje njegov rad, bez obzira da li je ocena pozitivna. Uz tek par reči, ruskim medijima je izjavio da nije zainteresovan za novac, ni za slavu, i da ne želi da bude izložen kao životinja u zoološkom vrtu. Nakon ovoga, postao je najveća enigma u istoriji američkih medija kojima je kapital u rangu božanstva.

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track