SVI GLEDAJU U SIRIJU, A HAOS POČINJE U LIBIJI: Islamska država napreduje ka unutrašnjosti zemlje

Širenje fronta

SVI GLEDAJU U SIRIJU, A HAOS POČINJE U LIBIJI: Islamska država napreduje ka unutrašnjosti zemlje

Planeta -
Islamska država koja je već dobro utvrđena na libijskim obalama počela je da napreduje prema unutrašnjosti zemlje a cilj joj je da dođe do izvora nafte, rekao je francuski ministar obrane Žan Iv le Drian.

"Oni su u Sirti, šire teritoriju na 250 kilometara obale, ali počinju i da ulaze prema unutrašnjosti sa tendencijom pristupa nalazištima i skladištima nafte", rekao je. IS ima između dve i tri hiljade boraca u Libiji, među kojima 1.500 u Sirti, rodnom gradu Muamera Gadafija, 450 km istočno od Tripolija.

Grupa želi da se dokopa naftnih izvora, rekao je francuski ministar. Libija koja je u haosu nakon Gadafijevog pada, trenutno ima dva parlamenta - jedan u Tripoliju, a drugi, koji priznaje međunarodna zajednica, u Tobruku na istoku zemlje.

"Potrebno je da hitno prestanu sukobi između strana u samoj Libiji inače će pobednik biti Islamska država", rekao je francuski ministar obrane.

Proteklog vikenda u Rimu je održan sastanak dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija o stanju u Libiji sa kojeg je pozvano na trenutni prekid vatre i brzo formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se prekinuo haos koji vlada u zemlji.

(jutarnji.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track