ŽESTOKE BORBE: Sirijske trupe zauzele aerodrom u predgrađu Damaska
Foto: Reuters

Pobedili pobunjenike

ŽESTOKE BORBE: Sirijske trupe zauzele aerodrom u predgrađu Damaska

Planeta -
DAMASK - Sirijske snage zauzele su posle žestokih borbi vazdušnu bazu u predgrađu Damaska koju su kontrolisali pobunjenici.

Vazdušna baza Mardž al-Sultan koju su pobunjenici držali tri godine, nalazi se u istočnom predgrađu Damaska.

Televizija libanskog pokreta Hezbolah koji se bori na strani snaga sirijskog režima i Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, izvestili su o zauzimanju baze, navodeći da i dalje traju borbe koje sirijske snage vode za zauzimanje celog mesta.

Trupe su kontrolu nad vojnim aerodromom i susednim gradom, istočno od Damaska, više od tri godine nakon što su ih osvojili pobunjenici, saopštili su vojni izvori.

"Sirijske trupe u potpunosti kontrolišu grad Marj al-Sultan i njegov aerodrom u Istočnoj Goti", bastionu pobunjenika istočno od Damska, naveo je vojni izvor, a prenosi AFP.

Pobunjeničke grupe su aerodrom, udaljen petnaestak kilometara od Damaska, osvojile još u novembru 2015. Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, snage sirijske vlade bile su potpomognute borcima libanske šitske milicije Hezbolah.

Aerodrom je od danas popodne potpuno pod kontrolom sirijske vojske, ali još traju akcije da i grad bude potpuno bezbedan, jer je ostalo još nešto pobunjenika, prenela je Opservatorija, navodeći da je ofanziva za preuzimanje grada i aerodroma počela pre oko mesec dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja