RATNE PRIČE: S tri metka ubio petoro džihadista i to sa 800 metara udaljenosti
Foto: AP Jan 2015

U Iraku

RATNE PRIČE: S tri metka ubio petoro džihadista i to sa 800 metara udaljenosti

Planeta -
Jedan snajperista ubio je pet terorista, od čega su najmanje dvojica na sebi nosila eksplozivni prsluk, kada su kretali u samoubilački zadatak.

Neimenovani veteran, koji se pridružio britanskim specijalnim jedinicama (SAS) pre više od deset godina, sa tri izuzetno precizna hica s udaljenosti od 800 metara spasio je verovatno stotine života, piše Dejli Ekspres.

Ako je verovati vojnim izvorima na koje se poziva ovaj list, operacija se dogodila pre dve nedelje ispred kuće u kojoj su se proizvodile bombe, u selu 10 kilometara izvan Mosula u Iraku, koji je pod okupacijom Islamske države.

Kada je video trojicu muškaraca u velikim i teškim kaputima uprkos toplom vremenu, snajperista je odlučio da otvori vatru. Hteli su da sakriju eksplozivne prsluke jer su krenuli da napadnu civile u obližnjem gradu.

U tom napadu mogao je da pogine veliki broj nevinih ljudi. Snajperista je prvog džihadistu pogodio u prsa, čime je detonirao njegov eksploziv. Džihadista je odmah preminuo, kao i još dvojica ISIL-ovih čuvara koji su sedeli u obližnjem automobilu.

Drugog teroristu ubio je hicem u glavu dok je pokušavao, zajedno s trećim ISIL-ovcem, da pobegne natrag u fabriku. Treći džihadista takođe je poginuo pošto je i njegov prsluk eksplodirao.

"Ovo je bila klasična SAS misija. Jedinica je operisala tim područjem nekoliko nedelja, uglavnom radeći kao izvidnica koja je prikupljala informacije i označavala mesta za vazdušne udare. Pre tri nedelje dobili smo informaciju da je u obližnjem selu uspostavljena fabrika bombi. Jedinicu smo poslali tamo da pokuša da identifikuje o kojoj se kući radi, ali i da vide mogu li identifikovati bombaše" - rekao je vojni izvor za Dejli Ekspres.

Ipak, budući da je tamo bilo previše civilnih kuća i dece na ulici, nastavlja vojni izvor, vazdušni napad nije dolazio u obzir.

"Umesto toga, zapovednik SAS-a u Iraku odlučio se na snajperiste i operacija je u potpunosti uspela. Sa samo tri dobro odmerena hica, snajperista je verojatno spasio živote ko zna koliko nevinih ljudi", rekao je vojni izvor.

(Dejli Ekspres)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track