DUBOKA MRŽNJA: Litvanija i Poljska protiv zbližavanja Brisela i Moskve
Foto: Profimedia

Protiv normalizacije

DUBOKA MRŽNJA: Litvanija i Poljska protiv zbližavanja Brisela i Moskve

Planeta -
Zvaničnici Litvanije i Poljske usprotivili su se danas ohrabrujućim signalima koje je Brisel uputio Moskvi predlogom za uspostavljanje bližih trgovinskih odnosa sa Evroazijskom ekonomskom unijom, na čijem čelu je Rusija.

"Iznenađeni smo i zabrinuti zbog nedavnih signala poslatih Ruskoj Federaciji koji pružaju preterano optimističnu perspektivu", navodi se u pismu ministara spoljnih poslova Litvanije i Poljske upućenom visokim zvaničnicima EU.

Povodom nedavnih izjava lidera EU o uspostavljanju bliže saradnje između 28-članog bloka i Evroazijske ekonomske unije, dvojica ministara su naveli da jaki ekonomski odnosi nisu "aktuelno pitanje", kao i da slanje "optimističnih i ohrabrujućih signala" Moskvi podriva pregovore o prevazilaženju problema protivljenja Rusije slobodnom trgovinskom sporazumu između Ukrajine i EU.

Prošlog meseca, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predložio uspostavljanje bližih odnosa između EU i Evroazijske ekonomske unije, dok je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer takođe nedavno promovisao saradnju sa tim blokom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja