(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Marin le Pen pod istragom jer je tvitovala slike žrtava Islamske države
Foto: Reuters

Šokirala javnost

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Marin le Pen pod istragom jer je tvitovala slike žrtava Islamske države

Planeta -
Francuska politička je krvave fotografije objavila u odgovor novinaru koji je njenu stranku uporedio sa ISIL

Kancelarija tužioca u zapadnom pariskom predgrađu Nanteru saopštila je da je pokrenula istragu zbog "širenja nasilnih prizora" putem Tvitera koje je počinila Le Penova, prenosi AFP.

Ona je ranije danas oštro kritikovana zbog toga što je na Tviteru objavila slike zločina ISIL kao odgovor jednom novinaru koji je ukazao na sličnost između njene stranke Nacionalnog fronta (FN) i ISIL.

"Ovo je DaIš", napisala je Le Penova uz fotografije, upotrebljavajući arapski akronim za ovu ekstremističku grupu.

Na jednoj slici prikazano je krvavo telo američkog novinara Džejmsa Folija sa odsečenom glavom na leđima, na drugoj je prikazan muškarac u kavezu koji gori, a na trećoj žrtva preko koje prelazi tenk, preneo je AFP.

Francuski premijer Manuel Vals opisao je fotografije kao "monstruozne".

"Gospođa Le Pen podgreva javnu debatu, političko i moralno posrnuće, bez poštovanja prema žrtvama", napisao je Vals na Tviteru.

Ministar unutaršnjih poslova Bernar Kaznev obavestio je policiju da istraži pomenute tvitove "kao što čini svaki put kada se ovakve fotografije pojave".

Le Penova je reagovala na izjavu novinara BMF-a Žan-Žaka Burdena, kog je optužila za neprihvatljivo povlačenje paralele između njene stranke i džihadističke grupe. Burden je tokom svog šou programa postavio pitanje jednom stručnjaku za arapski svet, u kome je sugerisao da postoje veze između FN i ISIL, pošto obe nastoje da Francuze gurnu ka tome da se drže svog kulturnog identiteta, navela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track