MOŽE LI ŽIVOT TEŽE POČETI: Ove godine svaka osma beba rođena je u ratu
Foto: Ap 2013

Tuga

MOŽE LI ŽIVOT TEŽE POČETI: Ove godine svaka osma beba rođena je u ratu

Planeta -
Broj novorođene dece u zonama sukoba povećao se za više od 125.000 ove godine u poređenju sa prošlom i iznosi 16,6 miliona, objavio je UN.

Taj broj znači da je svako osmo novorođeno dete u svetu ove godine rođeno u zonama sukoba, proizilazi iz podataka UNICEF-a.

“Može li život teže početi?”, upitao je Anthoni Lejk, izvršni direktor UNICEF-a.

Zbog dugotrajnih građanskih ratova civili su ugroženi u zemljama poput Sirije, Srednjoafričke Republike i Južnoga Sudana. Prošle godine 16,4 miliona beba rođeno je u zonama sukoba a ove se godine taj broj povećao na 16,6 miliona, saopšteno je iz UNICEF-a.

Jedna od tih beba je i dečak Dilgeš, čija je majka devetnaestogodišnja Sirijka Nahid, tražiteljka azila, navodi UNICEF-ov regionalni zastupnik Kristofer Tajdej u intervjuu za Rojters. Rat je razdvojio Nahid od njenih roditelja, a mlada majka sama putuje sa svojim sedmomesečnim sinom preko Turske, rekao je on.

“Zaista osećam strahopoštovanje prema toj osobi, zbog snage koju poseduje”, dodao je.

Deci rođenoj u ratu preti nezdravi emocionalni i kognitivni razvoj i veća je opasnost da će umreti pre pete godine od ostale dece rođene u mirnodopskim uslovima, napominje UNICEF. Bebe takođe mogu biti žrtve ako su začete silovanjem počinjenim u ratu, rekla je Debra De Laet, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Drejk u Ajovi.

“Postoje primeri kad neke žene pokušaju da ubiju dete na porođaju. Neku decu članovi porodice napuštaju ili odbijaju”, rekla je ona.

UN predviđa da će se sledeće godine u ratnim zonama roditi još više – 16,7 miliona dece.

(index.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track