KREDITORI UCENJUJU, GRCI JOŠ DUBLJE TONU: Odobrena isplata od milijardu evra Grčkoj
Foto: Reuters

Dužnička kriza

KREDITORI UCENJUJU, GRCI JOŠ DUBLJE TONU: Odobrena isplata od milijardu evra Grčkoj

Planeta -
BRISEL - Visoki zvaničnici evrozone su uslovno odobrili isplatu tranše pomoći Grčkoj od milijardu evra, pošto je Atina pod pritiskom međunarodnih kreditora povukla iz parlamenta sporni paralelni ekonomski program, izjavio je danas jedan neimenovani zvaničnik Evropske unije

Pod spornim programom evropski zvaničnici podrazumevaju paket socijalnih mera koji je grčki premijer Aleksis Cipras dostavio parlamentu a koji je, kako je rekao, namenjen rešavanju "humanitarne krize" u Grčkoj.

"Isplata tranše je odobrena pod uslovom da Grčka obavi dva ili tri tehnička koraka, kao što je objavljivanje odluka (o povlačenju paralelnog ekonomskog programa) u Službenom listu. To bi trebalo da bude urađeno do petka kako bi odbor Evropskog stabilizacionog mehanizma mogao da isplati tranšu u petak veče", izjavio je neimenovani izvor iz EU.

Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters

Međunarodni kreditori su primorali grčku levičarsku vladu da iz parlamenta povuče zakon o paralelnom ekonomskom programu, uz pretnju da će zamrznuti isplatu naredne tranše pomoći Atini u visini od milijardu evra.

"Ovaj zakon je izbačen iz agende, nakon što su kreditori i članovi konzervativne opozicije doveli u sumnju način finansiranja ovih mera", tvrdi neimenovani izvor iz grčkog parlamenta, i dodaje da će se o ovom zakonu opet raspravljati početkom januara.

Takozvani paralelni program je dostavljen grčkom parlamentu još u ponedeljak uveče, a njime se mere za borbu protiv humanitarne situacije u zemlji produžavaju za još godinu dana i predviđaju još neki koraci za pružanje pomoći nezaposlenim licima, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track