SVETI RAT SE BAŠ I NE ISPLATI: Koliko zarađuju džihadisti?
Foto: Profimedia

Na platnom spisku

SVETI RAT SE BAŠ I NE ISPLATI: Koliko zarađuju džihadisti?

Planeta -
Kao što se moglo i pretpostaviti, džihadisti ISIS-a ne ratuju samo za svoje izopačene ideale, već i za dolare.

Platna lista džihadista pokazuje koliko se finansijski isplati "sveti rat" borcima ISIS-a, istražuje Fajnenšel tajms. Pretpostavlja se da ISIS iz raznih izvora (nafta, otmice, šverc i ostale kriminalne aktivnosti) godišnje zaradi oko 900 miliona dolara, od čega je 450 miliona dolazilo od šverca nafte.

Ipak, ta procena se odnosi na period pre nego što su saveznici pojačali bombardovanje njihovih konvoja i bušotina.

Njihove "stalne" borbene snage, koje se uglavnom sastoje od stranih boraca, koštaju tek između 200 ili 250 miliona dolara godišnje, što znači da su u velikom procentu održive čak i ako Islamska država u potpunosti ostane bez prihoda od nafte.

Mesečno na plate stalnih boraca, kojih po procenama ima oko 30.000 ljudi, troše oko 20 miliona dolara. Na lokalne i pomoćne borce, kojih ima između 50 i 70.000, potroši se oko 15 do 20 miliona dolara mesečno.

Kada se taj iznos podeli na borce, ispada da je osnovna plata jednog stranog borca u redovima IS-a 150 dolara mesečno, koja uz razne beneficije i bonuse može da bude 800 dolara mesečno.

Druge službe Islamske države su u lošijem položaju - policija, tajne službe i moralna policija mesečno "pojedu" između 10 i 15 miliona dolara, dok zdravstvo i obrazovanje mesečno dobiju manje od 10 miliona dolara zajedno.

IS ima devet funkcionalnih bolnica u provinciji Deir ez-Zor, od kojih nijedna nema više od 50 doktora. Doktori i medicinsko osoblje zaposleni u tim bolnicama mesečno zarade maksimalno 300 dolara. Stoga, zaključuje se, ne računajući pojedine zapovednike, džihad u redovima ISIS-a nije finansijski isplativ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track