ŽENA KOJA JE ISPISALA ISTORIJU: Ja sam pokrenula Arapsko proleće, a sada je smrt svuda
Foto: Youtube/Printscreen

Oseća krivicu

ŽENA KOJA JE ISPISALA ISTORIJU: Ja sam pokrenula Arapsko proleće, a sada je smrt svuda

Planeta -
Pre pet godina, Faida Hamdi je kao tržišni inspektor zaplenila jednu tezgu u Tunisu. Niko nije mogao da pretpostavi posledice tog naizgled običnog čina.

Mladiću koji je držao tezgu sa povrćem zabranila je rad, a on se posle iz protesta zapalio. Ubrzo je preminuo, a veliki broj Arapa je protestovao na ulicama Tunisa što je zapravo bio začetak tzv. Arapskog proleća.

I dok ceo svet obeležava pet godina od tih događaja kada su se menjali režimi u nedemokratskim zemljama, Sirija i Irak su u plamenu, a Libija je u rasulu.

"Ponekad poželim da to nikada nisam uradila", kaže Hamdi.

"Osećam se odgovornom za sve što je usledilo", govorila je Faida drhtavim glasom u intervjuu za britanski Telegraf.

"Ponekad krivim sebe i kažem da sam tvorac istorije jer su moja dela doprinela kako sve izgleda danas. U međuvremenu, Tunišani pate kao i obično", kaže Hamdi.

Ipak, nije bilo mnogo posmatrača koji su mogli da zamisle šta će se sve iz toga izroditi, čak ni kada je predsednik Ben Ali sa ženom, nakon nedelja protesta, pobegao avionom u Saudijsku Arabiju, odnevši sa sobom dobar deo tuniskih zlatnih rezervi.

Ne zna se kakva je budućnost arapskog sveta posle svega. Kada je reč o porodici Muhameda Buazizija, mladića koji se spalio, oni su se preselili u Kanadu.

"I Muhamed i ja smo žrtve. On je izgubio život, a ni moj više nije isti. Kada sad pogledam čitav region i moju zemlju, zbog svega žalim. Smrt je svuda i ekstremizam cveta ubijajući divne duše", rekla je Faida.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track