UVERENI DA ĆE IM PROĆI: Ukrajina uvela moratorijum na plaćanje duga Rusiji
Foto: Reuters

Kijev ne bi da vrati dug

UVERENI DA ĆE IM PROĆI: Ukrajina uvela moratorijum na plaćanje duga Rusiji

Planeta -
Ukrajinska vlada je, takođe, uvela moratorijum i na otplatu duga dve ukrajinske kompanije ruskim bankama, u iznosu od 507 miliona dolara

"S obzirom na činjenicu da je Rusija, uprkos našim naporima, odbila da potpiše dogovor o restrukturiranju i nije prihvatila naše predloge, vlada je odlučila da uvede moratorijum na plaćanje duga Rusiji u iznosu od tri milijarde dolara", rekao je Jacenjuk.

"Vlada uvodi moratorijum na otplatu duga ukrajinskih kompanija - Južnoje i Ukravtodor - ruskim bankama u vrednosti od 507 miliona dolara. Od danas, sva plaćanja će biti suspendovana do usvajanja naših predloga ili sudske odluke", poručio je Jacenjuk.

Ukrajini kroz dva dana dospeva na naplatu dug prema Rusiji vredan tri milijarde dolara, a ako obaveze Kijeva ne budu izvršene, ruski predsednik Vladimir Putin je dao nalog da se Ukrajina izvede pred sud.

"Rok za vraćanje duga je 20. decembar. Očekujemo ponude od Ukrajine, imajući u vidu novu odluku MMF. Spremni smo da ih razmotrimo. Ostala su još tri dana. Imamo akcioni plan. U slučaju da Ukrajina ne izmiri obaveze, preduzećemo mere za zaštitu naših interesa", izjavio je juče ruski ministar finansija, Anton Siluanov.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda saopštio je juče da potraživanja proizašla po osnovu tri milijarde dolara vrednih evroobveznica koje je Ukrajina emitovala 24. decembra 2013. godine i koje su u posedu ruskog Nacionalnog fonda (NWF) imaju državni status a ne komercijalni,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track