TAKO GA VIŠE VOLE: Tramp se sve više predstavlja kao Putinov sledbenik
Foto: AP

Ljuti protivnici

TAKO GA VIŠE VOLE: Tramp se sve više predstavlja kao Putinov sledbenik

Planeta -
VAŠINGTON - Američki predsednički kandidat Donald Tramp u svojoj predizbornoj kampanji uzima za primer ruskog lidera Vladimira Putina i trudi se da se pozicionira kao njegov sledbenik.

Tramp, po svemu sudeći, na taj način zasad uspeva da povećava svoju popularnost među američkim biračima.

Rezultati Galupovog istraživanja iz prošle godine (u vreme pripajanja Krima Rusiji i samog početka ukrajinske krize) pokazuju da se Putin nalazi na desetom mestu liste ljudi kojima se oduševljavaju Amerikanci. Ti rezultati su otkrili da Amerikanci u Putinu vide “uspešnog predsednika”, a u njegovoj diplomatiji “pre džudo nego šah”.

LIst Fajnenšel Tajms naglašava da u delovanju Putina i Trampa zaista postoje sličnosti: da i jedan i drugi akcenat stavljaju na spoljne pretnje.

Britanski list naziva Putina i Trampa “teškim protivnicima i karakteriše ih kao nepredvidljive političare koji su skloni “paradoksalnim potezima”.

Ipak priznaje da “takva strategija nailazi na podršku naroda jer Putinov rejting obara sve rekorde, a Trampova popularnost u predizbornoj trci raste uprkos oštrim izjavama na njegov račun”.

Po svemu sudeći, Trampu je po volji njegovo upoređivanje sa Putinom, pogotovo što takve analogije zadovoljavaju značajan deo njegovih birača. Zato je Tramp nedavno izjavio da je on – za razliku od Baraka Obame – u stanju da se dogovori sa ruskim predsednikom, navodi list.

(Fakti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track