NAJGORA OLUJA U POSLEDNJIH 30 GODINA: Lavina pogodila norveški arhipelag, ima nestalih
Foto: AP

Jak vetar

NAJGORA OLUJA U POSLEDNJIH 30 GODINA: Lavina pogodila norveški arhipelag, ima nestalih

Planeta -
OSLO - Norveške vlasti saopštile su da je nekoliko ljudi nestalo, a šestoro lakše povređeno kad je lavina pogodila udaljeni norveški arhipelag na Arktiku, Svalbard.

Lavina je pogodila deset kuća na tom arhipelagu, koji se nalazi više od 800 kilometara od kopnenog dela Norveške. Vlasti su saopštile da je jedna osoba poginula, a devet osoba povređeno. Poginuo je jedan 40-godišnji muškarac, dok je među povređenima četvoro dece, izjavio je portparol lokalne bolnice Per-Kristijan Johansen, dodajući da se dvoje dece i jedna odrasla osoba nalaze u teškom stanju.

Među spasenima je jedna 44-godišnja žena, koja je bila živa zatrpana pod snegom, ali je uspela da privuče pažnju spasilaca tako što je udarala vratima svoje mikrotalasne rerne, navode lokalni mediji

Portparol guvernera Svalbarda Tone Hercberg je izjavio da se pretpostavlja da je lavinu pokrenuo snažan vetar od oko 100 kilometara na sat koji je na tom arhipelagu duvao kasno sinoć, a lokalni list "Svalbardposten" navodi da je to bila najgora oluja u poslednjih 30 godina.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Tviteru je osvanula i fotografija koja prikazuje natpis u snegu koji glasi: "Želim natrag u Italiju".

Svalbard je poznat po divnom pogledu na snegom prekrivene planine, fjordove i glečere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track