AMERIČKI ANALITIČARI PROGNOZIRAJU: Najveći problem u 2016. biće krize u Siriji, Turskoj i EU
Foto: Reuters

Trideset tačaka potencijalnih sukoba

AMERIČKI ANALITIČARI PROGNOZIRAJU: Najveći problem u 2016. biće krize u Siriji, Turskoj i EU

Planeta -
Istraživanje američkih stručnjaka za spoljnu politiku i praktičara "Centra za preventivnu akciju" Saveta za međunarodne odnose obuhvatilo je 500 ispitanika koji su procenili uticaj 30 potencijalnih sukoba u 2016. godini na američke interese

U leto 2012. kada je delovanje Islamske države zavredilo tek fusnotu u godišnjem izveštaju američkog Kongresa o sirijskoj krizi, Robert Satlof, izvršni direktor vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, je tvrdio da u Siriji započinje građanski rat, čije će se strašne posledice proširiti izvan zemlje, a da će ih osetiti čak i Amerikanci.

U članku u magazinu “Nova republika” Satlof je izneo više mogućih scenarija, među njima i onaj u kome se ponovo aktiviraju kurdski pobunjenici u Turskoj a hiljade džihadista preplavljuju Siriju da se bore protiv Alavitskog režima, pretvarajući ovu veliku istočnu mediteransku zemlju u globalnu bazu nasilnih islamskih terorista."

"Ništa od toga nije fantazija" uveravao je Satlof svoje čitaoce.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Danas su oni ubeđeni. Tri godine od Satlofovog upozorenja, sirijski građanski rat je metastazirao kao pretnja za nacionalnu bezbednost SAD, postao kolevka za ISIS, potreso Irak, i raširi izbeglice po Bliskom istoku i Evropi.

Na tragu prognoza Roberta Satlofa, novo istraživanje američkih stručnjaka za spoljnu politiku i praktičara "Centra za preventivnu akciju" Saveta za međunarodne odnose obuhvatilo je 500 ispitanika koji su procenili uticaj 30 potencijalnih sukoba u 2016. godini na američke interese, koji su zatim sortirani u tri nivoa rizika po SAD.

Produbljivanja sirijskog sukoba "usled povećane spoljne podrške zaraćenim stranama, uključujući i vojnu intervenciju spoljnih sila" je ocenjeno kao vrlo verovatno, i kao najozbiljnije rangirana pretnja u ovoj studiji. Ovaj izveštaj nužno ne prikazuju gde će borba, nestabilnost, ili patnja ljudi biti najizraženiji, već nudi mišljenja na šta bi u narednoj godini kreatori američke politike i krizni menadžeri trebali da obrate pažnju. Predsednik Obama može da veruje budućnost Amerike leži u Aziji, ali je Bliski istok i dalje na vrhu interesa, jer se prema izveštaju, od 11 najvećih pretnji samo tri ne odnose na ovo područje.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Prema mišljenjima američkih stručnjaka, među događajima koji imaju najviši potencijal opasnosti su masovni napad sa civilnim žrtvama u SAD, veliki sajbernapad na najvažniju američku infrastrukturu, kriza sa ili u Severnoj Koreji zbog, recimo, testiranja nuklearnog oružja-ili političkog meteža u Pjongjangu, jačanje borbi između kurdskih grupa i turskih snaga zbog sirijskog građanskog rata; pogoršanje u izraelsko-palestinskom sukobu; politička pometnja u Libiji i Egiptu; dalje cepanje Iraka kao rezultat akcija ISIL i sunitsko-šiitsko nasilja.

Još jedan problem se prvi put pojavio u ovom istraživanju: "politička nestabilnost u zemljama EU koja proizilazi iz priliva izbeglica i migranata, sa pojačanjem građanskih nemira, izolovanim terorističkim napadima, ili nasiljem protiv izbeglica i migranata."

Briga o EU nije vezana samo za priliv azilanata iz Sirije i drugih zemalja, ili za tok ekonomske borbe u Evropi:

"Mislim da je ova vrsta zabrinutosti među američkim stručnjacima potiče zbog nedoumica oo celom evropskom projektu, integritetu Evropske unije i njene održivosti kao američkog partnera”, kaže Pol Sters, vođa istraživanja.

Na posledenjem mestu među događajima koji su označeni kao najveća pretea je sukob u Avganistanu.

Ono što može biti iznenađenje je to što su autori analize u grupu događaja srednje opasnosti uvrstili mogući oružani sukob između Kine i njenih suseda zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru, i eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini.

Foto: AP
Foto: AP

Prema Polu Stersu, izgleda da će se primirje u istočnoj Ukrajini održati, pošto se Rusija značajno angažovala u Siriji, i ne odgovara joj u ovom trenutku jačanje tenzija u Ukrajini. Među američkim stručnjacima takođe postoji osećaj da kineska politika u Južnom kineskom moru neće biti radikalizovana sledeće godine.

Kao moguća opasnost srednjeg nivoa, u istraživanju se pominje i mogući namerni ili slučajni sukob Rusije sa jednom ili više članica NATO. U ovoj grupi su takođe navedeni problemi sa Iranom, problemi organizovanim kriminalom u Meksiku, destabilizacija i prelivanje sukoba iz Sirije u susedne zemlje, i sukob Kine i Japana oko ostrva u Istočnog kineskog mora.Treći i najniži nivo pretnji po SAD obuhvataju političku nestabilnost u Saudijskoj Arabiji i Demokratskoj Republici Kongo, kao i rast islamističkog ekstremizma u Rusiji i posebno na Severnom Kavkazu.

Nestabilnost Saudijske Arabije može biti izazvana internim neslaganjem unutar saudijske kraljevske porodice, finansijskim, ekonomskim i budžetskim poteškoćama zbog pada prihoda usled niskih cena nafte, i vojnom intervencijom u građanskom ratu u Jemenu.

U Nigeriji Boko haram ostaje najsmrtonosniji teroristička organizacija na svetu. Takođe, pominju se izgledi za veliki sukob između Indije i Pakistana i duboka kriza u post-Čavesovoj Venecueli, gde je ekonomija u rasulu, a opozicija dobila kontrolu nad zakonodavnom, ali ne i izvršnom vlasti.

(The Atlantic - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track