(FOTO) SAVET ŽIVOT ZNAČI: Bivši marinac otkriva kako vezane američke Foke preživaljavaju utapanje
Foto: Profimedia

Trening

(FOTO) SAVET ŽIVOT ZNAČI: Bivši marinac otkriva kako vezane američke Foke preživaljavaju utapanje

Planeta -
Informacije i iskustva drugih ljudi mogu biti od velike važnosti kada su ovakve situacije u pitanju i nikada ne znate kada bi mogli da vam zatrebaju.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Penzionisani pripadnik američke vojne mornarice "Navy SEAL", Klinton Emerson objasnio je kako preživeti utapanje. Naime, kada vojnika zaorbe na neprijateljskoj teritoriji, obično imajusu male šanse za preživljavanje. Umesto da im se osigura suđenje, veća je verovatnoća je da će jednostavno "nestati". Upravo zato vojnici vežbaju kako da pobegnu iz različitih opasnih situacija dok imaju vezane ruke i noge, na kopnu, ali i u vodi.

Mogli bi pomisli da su vezanoj osobi, koja je bačena u otvoreno more, dani definitivno odbrojani, ali postoje načini kako ovi istrenirani vojnici mogu preživeti dovoljno dugo da stignu do kopna. Kada je reč o preživljavanju u vodi, ključna stavka je kontrola disanja. S plućima punim vazduha, ljudsko telo može plutati, tako da treba duboko udahnuti vazduh koji treba brzo zatim izdahnuti.

Plutanje u rekama i jezerima je teže, ali isto tako izvodljivo.

Panika i uznemorenost, koja može uzrokovati hiperventilaciju, glavni je neprijatelj preživljavanja. Iako okovi i neugodan položaj tela mogu biti otežavajuće okolnosti, svaki vojnik će znati kako da zauzme bolju pozu. Kad je u plitkim vodama, može potonuti i odskočiti natrag kako bi se okrenuo i usmerio ka obali.

Ako je okrenut glavom na dole, bez obzira da li pluta u mestu ili pokušava da zamahne nogama da bi se domogao obale, treba izviti leđa u luk kako bi podigao glavu iznad površine vode.

Ali, u nemirnom moru ova mu poza neće biti dovoljna da izbaci glavu iznad površine vode, pa tako mora da se zarotira da bi duboko udahnuo i zatim nastavio put prema obali.

"When it comes to self-preservation in water, the key to survival is breath control. With the lungs full of air, the...

Posted by Jen Culp on Friday, December 18, 2015

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track