TURSKI STRUČNJAK: Turska je povezana sa mrežom radikalnih organizacija
Foto: Ap I Printscreen Twitter

Razotkrio vlast

TURSKI STRUČNJAK: Turska je povezana sa mrežom radikalnih organizacija

Planeta -
Štaviše, Ankara ima iste neprijatelje kao i ekstremistička organizacija ISIL, piše u članku za "Politiko" Beglul Oskan, stručnjak za međunarodne odnose i docent Univerziteta Marmara u Istanbulu.

Turska, za razliku od svojih saveznika, pruža podršku opozicionim snagama u Siriji, a pojava ISIL je dodatno iskomplikovala situaciju, piše Oskan i dodaje da, pored ISIL, u džihadističke grupe u Sirji spadaju i Al Nusra front, sirijski ogranak Al kaide, zatim Ahrar al Šam i razne druge ekstremističke organizacije.

Pojedini američki zvaničnici kritikovali su Tursku zbog radikalnih islamista - američki potpredsednik Džozef Bajden negodovao je zbog toga što Turci podržavaju "svakoga ko se bori protiv Asada", uključujući i borce Nusra fronta i druge ekstremiste.

Oskan: Kao i ISIL, i turska želi da obori predsednika Sirije Bašara al Asada (Foto: AP)
Oskan: Kao i ISIL, i turska želi da obori predsednika Sirije Bašara al Asada (Foto: AP)

U ovom trenutku Turska nije u dobrim odnosima sa tri neprijatelja ISIL - Kurdima, arapskim šiitima i sirijskim vlastima, sa predsednikom Bašarem el Asadom na čelu. Od samog početka "arapskog proleća" 2011. godine Ankara je činila sve kako bi svrgnula Asada sa vlasti. Kurdi, koji su se mesecima borili protiv ISIL u oblastima oko gradova Kobanija i Haseke, pripadaju sirijskom ogranku Radničke partije Kurdistana, protiv koje Turci ratuju već 30 godina. Pored toga, Ankara bi bila srećna kada šiiti ne bi bili na vlasti u Iraku i plaši se zbog rastućeg uticaja Irana u južnom Iraku.

Oskan: Vladimir Putin je najdirektniji kritičar politike Turske prema ISIL (Foto: AP)
Oskan: Vladimir Putin je najdirektniji kritičar politike Turske prema ISIL (Foto: AP)

Turska i ISIL imaju iste regionalne neprijatelje, smatra Oskan i dodaje da je najdirektniji kritičar politike Turske prema ISIL - predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je obaranje ruskog aviona ocenio kao "udarac u leđa" koji su izveli oni koji "pomažu teroristima". Rusija je optužila Tursku i da kupuje naftu od ISIL.

Oskan navodi da odavno postoje tvrdnje da ISIL koristi prednosti "poroznih" granica Iraka i Sirije i crnog tržišta koje se pojavilo zbog regionalnih sukoba da bi prodavao naftu Turskoj i drugim susednim zemljama. Turska štampa je objavila materijale o trgovini ljudima i krijumčarenju na granici Turske i teritorija koje su pod kontrolom ISIL. Prema podacima turskih medija, nezakonita trgovina se obavlja uz prećutnu saglasnost lokalnih vlasti, koje ISIL pridobija podmićivanjem.

Mnogi turski islamisti naklonjeni su ISIL, upozorava Oskan i navodi primere njihovog masovnog okupljanja u julu u centru Istanbula povodom obeležavanja kraja Ramazana, dok ih je policija, koja inače brutalno razbija sva okupljanja, samo mirno gledala, kao i da se ranjeni džihadisti leče u turskim bolnicama.

Džihadisti ISIL u prijateljskom ćaskanju s turskim vojnicima na granici (Foto: Printscreen YouTube)
Džihadisti ISIL u prijateljskom ćaskanju s turskim vojnicima na granici (Foto: Printscreen YouTube)

Zvanična Turska insistira na tome da je ISIL "simptom, a ne osnovni problem“ i da bi svrgavanje Bašara el Asada olakšalo borbu protiv tih terorista. Taj stav Ankare ne podržava nijedna regionalna niti globalna sila koja je na bilo koji način povezana sa ovim konfliktom, uključujući Rusiju i SAD. Ove zemlje, prema rečima Oskana, misle pre svega o tome kako da unište ISIL, a ne Asada, tako da će Ankara morati da se usaglašava sa ovom strategijom, čak i ako za to bude morala da plati visoku cenu.

Turska, nesumnjivo, razmišlja o tome kako da se iščupa“ iz odnosa sa ISIL, zaključio je Oskan.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track