SIJARTO OŠTRO: Kritikujete Mađarsku, a zbog vašeg slepila nestaje Evropa
Foto: Reuters

Netolerancija

SIJARTO OŠTRO: Kritikujete Mađarsku, a zbog vašeg slepila nestaje Evropa

Planeta -
BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto upozorio je danas da "slepilo" onih koji kritikuju ponašanje Mađarske u izbegličkoj krizi može da rezultira nestankom evropske civilizacije.

Sijarto je tako odgovorio na današnje saopštenje UNHCR-a i Saveta Evrope koji traže od Mađarske da se "uzdrži od politike i prakse koje promovišu netoleranciju, strah i ksenofobiju prema izbeglicama i migrantima".

Odgovorivši da Mađarska ne promoviše netoleranciju, već da "govori o realnosti", Sijarto je naveo i da Mađarska nastavlja da obezbeđuje smeštaj za one kojima je to zaista potrebno, ali ne i za desetine ili stotine hiljada ekonomskih migranata.

Migranti u Budimpešti, Foto: Reuters
Migranti u Budimpešti, Foto: Reuters

On je negirao da Mađarska veruje da su svi migranti kriminalci ili teroristi, prenosi MTI.

"To nikad nismo rekli. Samo smo rekli da nekontrolisan priliv ilegalnih migranata povećava terorističku pretnju u Evropi", naveo je šef mađarske diplomatije.

Komentarišući navode UNHCR-a i Saveta Evrope da je zadatak Mađarske da pomogne ovim ljudima da započnu nov život u Evropi, Sijarto je rekao da je "to najveća greška migrantske krize".

Zadatak Mađarske nije da pomogne milionima ili desetinama miliona migranata da počnu novi život u Evropi, već da im pomogne da povrate svoj stari život i žive u humanim uslovima blizu svog doma dok se kriza ne okonča, dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja