(VIDEO) FAŠISTI MARŠIRALI PO MARIJUPOLJU: Dolazimo po vas, poručio bataljon Azov
Foto: Printscreen Yt

Nosili baklje i nacistička obeležja

(VIDEO) FAŠISTI MARŠIRALI PO MARIJUPOLJU: Dolazimo po vas, poručio bataljon Azov

Planeta -
Skup pod nazivom "Marš hrabrih" organizovan je nedelju povodom otvaranja spomenika slovenskom vladaru Svjatoslavu iz 10. veka koji su pripadnici Azova podigli kao "poklon gradu"

Prema navodima organizatora, oko 5.000 neonacista i fašista marširalo je gradskim ulicama zajedno sa članovima bataljona, sa upaljenim bakljama i nacističkim obeležjima.

Skup su predvodili komandant Azova i član ukrajinskog parlamenta Andrej Belecki.

Novac za izgradnju i podizanje spomenika prikupili su pripadnici bataljona od Ukrajinaca, ali gradske vlasti nisu odobrile njegovo postavljanje na glavnom trgu u Marijupolju.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Ako oni (vlasti ili neko drugi) žele da sruše spomenik, samo neka pokušaju", poručio je Belecki dodavši da će spomenik čuvati pripadnici Azova.

Ukrajinska dobrovoljačka jedinica bataljon Azov, formirana je 2014. godine i finansira je oligar Igor Kolomojski, guverner Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini. Azov je, kao deo ukrajinske Nacionalne garde, aktivno učetvovao u sukobima na istoku Ukrajine.

Zbog zverstava koja su činili nad civilima Donbasa, visoki komesar UN za ljudska prava optužio je bataljon Azov za kršenje ljudskih prava, mučenje i druge zloči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja