Doživotna za teroristu iz Bosne!

Doživotna za teroristu iz Bosne!

Planeta -
Amerikanac poreklom iz BiH Adis Medunjanin proglašen krivim za planiranje napada na železnicu u SAD

NJUJORK - Bela Al Kaida.Bosanski imigrant i državljanin SAD Adis Medunjanin (28) proglašen je krivim za planiranje napada na podzemnu železnicu u Njujorku, što je jedna od najozbiljnijih terorističkih akcija od 11. septembra 2001. Adisu preti doživotna robija jer je kriv za korišćenje oružja za masovno uništenje, nekoliko pokušaja ubistava i pružanje podrške terorističkoj organizaciji Al Kaidi, čiji je bilo član. Izricanje presude očekuje se početkom septembra.

Prilikom iznošenja završne reči na suđenju teroristi zamenik američkog državnog tužioca Berit Berger izjavio je kako je Medunjanin bio spreman da priveže za sebe eksploziv, ušeta u podzemnu železnicu i digne je u vazduh u trenutku kad se pojavi voz pun putnika.

Optužnica se temeljila na iskazima njegovih prijatelja Najibulaha Zazija i Zareina Ahmdžaja, koji su izjavili da su, kako bi se osvetili zbog američke invazije na Avganistan, s Medunjaninom 2008. otputovali u Pakistan, gde su im operativci Al Kaide „naredili da izvedu samoubilačke napade u SAD“.

Nakon obuke u terorističkim kampovima, vratili su se preko Pakistana u SAD, a Medunjanin i njegova dvojica prijatelja planirali su da napune torbe eksplozivom i da ga aktiviraju nakon što bi ušli u podzemnu železnicu.

Strah od novih napada

Policija u Vašingtonu i Njujorku pojačala prisustvo na svim stanicama metroa zbog straha da bi Al Kaida na godišnjicu likvidacije svog vođe Osame bin Ladena mogla da pokuša da izvede teroristički napad. Policajci sa automatskim oružjem i psima nalaze se na svim važnijim stanicama, kao i u velikom broju vagona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track