KREMLJ: Nemamo informacija o optužbama Amnestija za ratne zločine
Foto: Reuters

Teške reči

KREMLJ: Nemamo informacija o optužbama Amnestija za ratne zločine

Planeta -
Amnesti Internešenel tvrdi da se mnogi ruski vazdušni napadi u Siriji mogu smatrati ''ratnim zločinima''.

''Nemamo informaciju o takvim incidentima kao ni o verodostojnosti takvih navoda'', izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da Kremlj još nije video sporni izveštaj.

Peskov je saopštio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dužan da, u svojim redovnim obraćanjima novinarima, govori o toj temi.

''Ovi detalji vezani su za operacije o kojima jedino Ministarstvo odbrane ima potpune informacije'', naglasio je Peskov.

Direktor 'Amnestija' za Bliski Istok i Severnu Afriku Filip Luter je naveo ranije danas u saopštenju da je u ruskim vazdušnim napadima u Siriji ubijeno stotine civila, te da se takvi napadi možda mogu smatrati ratnim zločinima.

"Čini se da su u nekim napadima direktno ciljani civili ili civilni objekti, tako što su gađane stambene oblasti u kojima nema vojnih ciljeva, pa ni medicinskih ustanova, što je rezultovalo pogibijom i povredama civila", izjavio je Luter. Ta organizacija je navela da ruske vlasti "tvrde da njihove oružane snage gađaju samo terorističke mete. Posle nekih napada oni su na izveštaje o civilnim žrtvama odgovorili tako što su negirali da su ubili civile, a posle nekih drugih izveštaja se prosto nisu oglašavali".

U jednom od najsmrtonosnijih napada, kako tvrdi "Amnesti", ispaljena su tri projektila na pijacu u gradu Ariha, pri čemu je poginulo 49 civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track