FORMIRAN JE NA BOŽIĆNO VEČE: Sve ostale stvari koje niste znali o Kju Kluks Klanu!
Foto: Viralthread

Sada znate!

FORMIRAN JE NA BOŽIĆNO VEČE: Sve ostale stvari koje niste znali o Kju Kluks Klanu!

Planeta -
Kju Kluks Klan jedna je od najpoznatijih dobro dokumentovanih rasističkih grupa u svetskoj istoriji, ali kolko stvarno znamo o njima?

Da, oni su nosili grozne bele kostime godinama unazad, ali sigurno postoji mnogo više stvari o njima nego što je loše oblačenje?Sve je počelo 24. decembra 1865. godine. Kju Kluks Klan osnovalo je 6 veterana vojske Konfederacije u Pulaski, Tenesi. Skoro 150 godina kasnije i Amerika još uvek mora da se suočava sa inkarnacijom tog pokreta.Evo još nekih zanimljivih činjenica koje možda ne znate o čuvenom i zlom KKK.1. Bilo je dosta različitih klanova.Kju Kluks Klan zapravo se odnosi na 3 različita pokreta kroz američku istoriju. Svaki pokret je napadao građanska prava, samo je inkarnacija između 1920-140. godine nosila bele kostime po čemu je grupa bila poznata.

2. Film je oživeo KKK 1915. godineDrugo oživljavanje Klana bilo je nakon emitovanja filma "Rođenje nacije" D.V. Grifita, 1915. godine, koji je slavio prvi Klan. Možda će svet biti bezbedniji ako ljudi prestanu da prave filmove o KKK.

3. Poreklo spaljivanja na krstu.Škotski pisac Sir valter Skot nenamerno je doprineo ritualu spaljivanja na krstu. Njegovi spisi o takvom spaljivanju za Škotski Klan koji su na taj način signalizirali okupljanje su "uzeti" i dodati u Grifitov film.

4. Letnji kampnakon ponovnog oživljavanja Klana, on je postao nešto kao društveni klub u oblastima gde se održavao, a često bi bio i domaćin porodičnim okupljanjima kako bi reklamirali sigurne letnje aktivnosti. E sad, to baš i nije letnji kamp u koji bi svi slali decu.

5. Finansiran je od strane pokretačaKlan se prvenstveno finasirao kroz novac od članova, tačnije 10 dolara nakon inicijacije novih članova, kao i novca za troškove uniforme. Svaki klub trebalo je da prikuplja svoja sredstva i to je bila KKK verzija.

6. Čudni rečnikPoznat je po čudnim i stranim imenima kao Veliki Čarobnjak ili Veliki Zmaj. Niži činovi imali su čudne nazive, sva su se fokusirala na slovo "k".

7. KKK usvojio je auto-put Roza Park1994. godine, deo Klana u Mizuriju neslavno je pokušao da usvoji deo autoputa 55 i postavili su znak sa "svojim" imenom sa strane auto-puta; zvaničnici Mizurija odlučili su da imenuju autoput Roza Park, nakon što su shvatili da ne mogu da blokiraju klan.

8. Dosta političara je bilo umešano u KKK.Njihova "slava" značila je da je KKK dolazio u kontakt sa mnogim istaknutim političarima tokom svog uticajnog vremena. Jedan od najpoznatijih bio je Hari Truman.

9. Moderno lice KlanaDanas je najpoznatija grupa "Vitezovi KKK" koje je osnovao beli rasista Dejvid Djuk. Uprkos tome što je rasistička, grupa je pokušala da ima prijateljske vibracije.

Ova zla grupa nije bila samo organizacija koja je nosila smešnu odeću, oh ne. Zahvaljujući njihovom uticaju, klan je uspeo da muči živote Amerikanaca zahvaljujući raznim oživljavanjima kroz istoriju. najstrašnija misao je ta da su brojni predsednici bili unutar grupe.

(Viral Thread)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track