(VIDEO) MO Rusije: 12.000 naftnih cisterni snimljeno na tursko-iračkoj granici
Foto: Reuters

Brifing

(VIDEO) MO Rusije: 12.000 naftnih cisterni snimljeno na tursko-iračkoj granici

Planeta -
Od početka vazdušnih naleta ruske avijacije u Siriji uništeno je oko 2.000 naftnih cisterni, izjavio je danas načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

"Tokom protekle nedelje, 37 objekata za proizvodnju i preradu nafte, koje su koristili teroristi, je uništeno, kao i 17 konvoja koji prevoze naftne proizvode", rekao je Rudskoj i dodao da je ruska obaveštajna služba zabeležila skoro 12.000 naftnih cisterni na tursko-iračkoj granici u području oko prelaza Zaho, koji je deo istočne rute koju džihadisti koriste za nelegalnu naftnu razmenu.

Sergej Rudskoj: ISIL maskira cisterne u obične kamione (Foto: Reuters)
Sergej Rudskoj: ISIL maskira cisterne u obične kamione (Foto: Reuters)

"U trenutku nagledanja u području oko Zahoa, nalazilo se 11.775 naftnih cisterni i kamiona sa obe strane tursko-iračke granice. Od tog broja, na teriritoriji Turske nalazilo se 4.530 njih, dok je 7.245 uočeno u Iraku", rekao je Rudskoj. Kako je naveo, ruski avioni primorali su džihadiste da počnu da prevoze naftu u Tursku koristeći "severne" i "zapadne" rute i krećući se noću.

"Oni maskiraju cisterne u obične kamione i kreću se u malim kolonama od nekoliko desetina vozila", objasnio je on. Međutim, kako je naveo, značajno se smanjio broj naftnih cisterni koje se od Sirije ka Turskoj kreću nelegalnim "severnim" i "zapadnim" rutama za transport nafte.

Sergej Rudskoj: Samo juče je izvedeno 189 udara po objektima ekstremista, od kojih su 142 planirana (Foto: Reuters)

"Prema satelitskim podacima, broj naftnih cisterni koji se kreću severnom rutom ka postrojenjima za preradu nafte u Batmanu se značajno smanjio prethodnih nekoliko dana", rekao je Rudskoj. On je dodao da je slična situacija uočena na zapadnoj ruti Rejhanli - Iskenderun gde je, kako je istakao, broj vozila smanjen na 265.

„Od 30. septembra, ruska avijacija je u Siriji izvela 5.240 naleta, uključujući 145 naleta aviona strateške, raketne i daleke bombarderske avijacije, rekao Rudskoj i dodao da su ruske snage juče izvele 89 udara po objektima islamista u Siriji, prenosi AP. „

"Samo juče je izvedeno 189 udara po objektima ekstremista, od kojih su 142 planirana", rekao je Rudskoj.

Sirijske vladine snage i patriotski odredi opozicije deluju i postižu najviše uspeha u provincijama Alepu i Latakiji i predgrađima Damaska, navodi Sputnjik. „Uz podršku ruske avijacije, vladine snage, kao i odredi patriotski raspoložene opozicije, nastavljaju da vode ofanzivu protiv odreda ekstremista u svim pravcima.

"Najveći uspeh postignut je u provincijama Alepu i Latakiji i predgrađima Damaska", rekao je Rudskoj. Sirijska vojska uz podršku ruske avijacije sužava obruč oko terorista u predgrađu Damaska, naveo je ruski general.

Foto. Reuters
Foto. Reuters

"„U predgrađima Damaska vladine snage su uspele da uspostave kontrolu nad naseljem Masrdž Sultan i nastavljaju sa čišćenjem tog područja, sužavajući krug oko nelegitimnih oružanih formacija u pravcu Našabija, Nula, Duma, Zibdina", dodao je Rudskoj.

Sirijska vojska je uz podršku ruske avijacije u Latakiji uspostavila kontrolu nad ključnom visoravni Džebel Nobom i očistila od militanata naselje Kepir, rekao je ruski general.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track