ERDOGAN NEĆE U RUSKU KOALICIJU: Ne mogu da sedim pored Asada
Foto: AP

Nesuglasice

ERDOGAN NEĆE U RUSKU KOALICIJU: Ne mogu da sedim pored Asada

Planeta -
MOSKVA - Turska neće saradivati sa koalicijom Rusija-Sirija-Iran-Irak u borbi protiv terorista Islamske države sve dok je na vlasti sirijski predsednik Baššar el Asad, izjavio je turski predsednik Redžžep Tajip Erdogan.

"Sirija, Iran, Irak i Rusija formirali su krajem septembra u Bagdadu informativni centar za koordinaciju borbe protiv terorista Daeša, međutim ja sam rekao (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da ne mogu da sedim pored predsednika Asada, čiji legitimitet izaziva veliku sumnju“, rekao je Erdogan".

Govoreći o turskim vojnicima u Iraku, Erdogan je istakao da se oni tamo nalaze kako bi obučavali borce protiv terorista, i to na molbu iračkih vlasti.

"„Kada je DaešŠ uššao u Irak, Bagdad je zatražžio naššu pomoć. Mi smo zauzrvat zatražžili da se odredi lokacija gde će se formirati turska baza, i oni su to učinili. Sve je počelo u martu proššle godine, otkad postoji našša baza u Baššiku“", rekao je turski predsednik.

Erdogan je pozvao zemlje Bliskog istoka da se ujedine kako bi se suprotstavile onima koji zagovaraju međureligijski konflikt u regionu.

"„Svet žželi da nas razdvoji i upravo zbog toga mi moramo da se ujedinimo. Pogledajte samo ššta se događa u Iraku, Siriji, Palestini i Libiji"“, rekao je on.

Predsednik Turske je dodao da je zemljama regiona potrebno da prevaziđu te probleme kako bi islamski svet postao moćan. „

"Postoje nesuglasice između Turske i Irana, ali ja ne žželim da to utiče na dobrosusedske odnose dveju zemalja. Religijske razlike ne treba da budu razlog da postanemo neprijatelji, jer islam treba da postane naš orijentir"“, zaključio je turski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track