SILA SE BUDI: Indija gradi tajni grad u kome će proizvoditi hidrogenske bombe
Foto: Youtube/Printscreen

Pretnja svetu

SILA SE BUDI: Indija gradi tajni grad u kome će proizvoditi hidrogenske bombe

Planeta -
Indija pravi tajni nuklearni grad u Karnataki u kome će proizvoditi termonuklearno oružje, uključujući i hidrogensku bombu, navodi se u izveštaju SAD.

Ovaj grad će biti završen 2017. godine i u njemu će se nalaziti najveći vojni kompleks nuklearnih centrifuga na subkontinentu.U istražnom izveštaju Adrijana Levija, autora čuvenje knjige o pakistanskom nuklearnom programu „Prevare: Pakistan, SAD i tajna trgovina nuklearnog oružja“, navodi se da se nuklearni grad nalazi u Čalakereu, skoro 260 kilometara od Misorea.

"Ovaj nuklearni grad bi mogao da uvrsti Indiju u nuklearnu silu i uznemiri njene susede, Pakistan i Kinu“, navodi se u izveštaju. „

"Kina i Pakistan bi mogli da vide ovakav potez kao provokaciju i da odgovore jačanjem svoje nuklearne moći“,navodi se.

Takođe se napominje da Nju Delhi nikada nije objavio detaljan izveštaj o svom nuklearnom arsenalu koji je prvi put razvijen 1974. godine, a malo ko je upućen u detalje izgradnje u Čalakereu van Indije.

"Vlada Indije je prilično škrta sa detaljima kada je u pitanju ovaj projekat, a s obzirom da je u pitanju vojna ustanova, nemoguće je sprovesti međunarodnu inspekciju“, navodi se u izveštaju.

Smatra se da Indija namerava da poveća svoje zalihe obogaćenog uranijuma za proizvodnju hidrogenskih bombi koje će znatno ojačati nuklearni arsenal Indije.

(Webtribune/Foreignpolicy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track