PRIMIRJE PRED PUCANJEM: Jemen raketirao Saudijsku Arabiju
Foto: Reuters 21 Apr 2015

Sukob na pomolu

PRIMIRJE PRED PUCANJEM: Jemen raketirao Saudijsku Arabiju

Planeta -
Saudijska Arabija saopštila je danas da je presrela balističku raketu Skud ispaljenu iz Jemena, prenosi Rojters uz ocenu da to predstavlja pretnju za krhko primirje pred nove mirovne pregovore pod pokroviteljstvom UN u januaru.

"Saudisjke vazdušne snage presrele su sinoć oko 23 sati projektili Skud ispaljeni iz Sane prema gradu Nahran i momentano uništile lansirnu platformu," navodi se u saudijskom saopštenju.

Jemenska državna novinska agencija javila je da je cilj bila baza saudijske nacionalne garde. Ovo je poslednji u nizu napada jemenskih snaga na Saudijsku Arabiju, od kojih nijedan, prema izveštajima, nije prouzrokovao ljudske žrte.

Vojni savez arapskih zemalja Zaliva predvođen Saudijskom Arabijom počeo je u martu da bombarduje jemenski pokret Huti koji je saveznik Irana u nastojanju da vrati na vlast vladu predsednika Abd Rabu Mansura Hadija. U sukobu je poginulo gotovo 6.000 ljudi, ali 15. decembra je stupilo na snagu primirje koje je koincidiralo sa mirovnim pregovorima uz podršku UN.

Iako često kršeno, primirje je omogućio da se dopreme bar manje količine pomoć u ratna područja i ublaži humanitarana kriza u Jemenu. Pregovori zaraćenih strana trebalo bi da se nastave 14. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track