NOVI SKANDAL NA POMOLU: Soroševa fondacija sponzoriše legalizaciju droga
Foto: Reuters

Tvrdnje stručnjaka

NOVI SKANDAL NA POMOLU: Soroševa fondacija sponzoriše legalizaciju droga

Planeta -
Plan legaliziracije marihuane u SAD-u je razvijen da bi se izvozio u druge zemlje, a Soroševa fondacija i druge NVO sponzorišu izveštaje koji promovišu širenje lakih droga, izjavio je šef ruske agencije za borbu protiv droge Viktor Ivanov.

On je rekao da je ilegalna trgovina drogama na zapadnoj hemisferi uzrokovala povećanje vojske kartela koji su počeli da se suprostavljaju lokalnim vladama političkim zahtevima i oružanom borbom, rekao je Ivanov za TV Rusija-24.

"To je razlog zašto je Soroševa fondacija sponzorisala niz izveštaja, uključujući i one u Londonskoj školi ekonomije", tvrdi ovaj zvaničnik.

Ivanov je takođe objasnio da je referendum o legalizaciji medicinske marihuane u raznim američkim državama održan na španskom, verovatno zato što je celi plan prvobitno bio razvijen za latinoameričke nacije.

Nakon što je započeta u SAD-u, ideja o legalizovanju marihuane se proširila širom Južne i Srednje Amerike od strane američkih nevladinih organizacija kao što su Soroš Fondacija i Mekartur fondacija, tvrdi on.

U julu su Soroš i Mekartur fondacije proglašene nepoželjnim u Rusiji. Potez je podstaknut izveštajem regionalnih vlasti koje su bile zabrineute zbog navodno subverzivnih aktivnosti po pojedinim organizacijama.Prema ruskom zakonu svim građanima i organizacijama zabranjena je saradnje sa nepoželjnim grupama pod pretnjom administrativne kazne. Pripadnici zabranjenih nevladinih organizacija koji istraju u svojoj nameri da obavljaju aktivnosti na ruskoj teritoriji mogu se suočiti sa zatvorskom kaznom do šest godina.

Predsednik Vladimir Putin odbacio je mogućnost legalizacije lakih droga u Rusiji. Glavni argument je da konzumacija marihuane često čini ljude više otvoreni za dalje korišćenje "teških" lekova koji izazivaju zavisnost i uništavaju živote.

Viktor Ivanov je ranije pozvao međunarodnu zajednicu da se zajednički koncentrišu na borbu "planetarnih razmera" protiva centara za proizvodnju ilegalnih droga, poput Avganistana. Osim toga, Ivanov je pozvao sve zemlje zainteresovane za borba protiv te pretnje da stvore globalni savez za alternativni razvoj Avganistana kroz prisilnu industrijalizaciju.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track