ISTORIJA ZLOČINA: Posle 75 godina Francuska objavla šokantne tajne dokumente o saradnji s nacistima
Foto: Wikipedia, Nemačka Savezna Arhiva, Hajnrih Hofman)

Strašna istina koju je Francuska krila

ISTORIJA ZLOČINA: Posle 75 godina Francuska objavla šokantne tajne dokumente o saradnji s nacistima

Planeta -
Upravo su objavljeni skriveni dokumenti o tome kako su Francuzi sarađivali s nacistima u periodu Višijevske Francuske, koju je predvodio maršal Filip Peten između 1940. i 1944. godine, dok je država pod okupacijom fašističke Nemačke.

Dugo sakrivani dokazi o francuskoj nacističkoj prošlosti prvi put su dostupni javnosti i istoričarima.

Konačno je otkriveno da su francuska policija i paravojne organizacije tog vremena sarađivale s nacistima tako što su okupljale "državne neprijatelje" i slale ih u Nemačku, gde su bili likvidirani.

Veliki broj francuskih Jevreja živeo je u Parizu, gde je nemački garnizon blisko sarađivao s francuskim saveznicima. Brojni zločini počinjeni su i u takozvamoj slobodnoj zoni na jugu Francuske. Dokumenti kojima sada obični građani imaju pristup pokazuju na koji način su Jevreji odvođeni, ali i ko ih je odavao.

Odluka od otvaranju arhiva doneta je šest godina pošto je francusko Državno veće priznalo da nisu samo Nemci vršili deportacije. U presudama Jevrejima učestvovali su i pariska policija, ali i železnica.

Posleratna francuska vlada odbijala je da prizna da je Francuska na strani zločinaca učestvovala u Holokaustu, a advokati u Izraelu i SAD i danas pokušavaju da naplate štetu nanetu Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

Žak Širak je prvi francuski predsednik koji je priznao da je njegova zemlja odgovrna za genocid (Foto: Profimedia)
Žak Širak je prvi francuski predsednik koji je priznao da je njegova zemlja odgovrna za genocid (Foto: Profimedia)

Da je Francuska učestvovala u genocidu prvi je priznao Žak Širak (predsednik Francuske 1995-2007).

"To mračno vreme zauvek je ukaljalo našu istoriju i uvreda je za našu istoriju i tradiciju. Da, kriminalno bezumlje okupatora bilo je potpomognuto od strane Francuske”, kazao je on.

U Francuskoj danas živi oko 500.000 Jevreja. Mnogi se žale na diskriminaciju i progon. Oni tvrde da u Francuskj i dalje vlada antisemitizam.

(Dejli miror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track