(VIDEO) SREĆNA NOVA GODINA: Rusija slavi, Crveni trg prvi put zatvoren!
Foto: AP

Neki već proslavili

(VIDEO) SREĆNA NOVA GODINA: Rusija slavi, Crveni trg prvi put zatvoren!

Planeta -
Nova godina prvo je stigla na ostrvo Samoa, Kiribate i Božićno ostrvo. Poslednji će slaviti stanovnici Američke Samoe i Malih spoljnih ostrva SAD i to sutradan oko 12 i 13 časova.

23.03 - Nova 2016. godina stigla je i u Moskvu, uz novogodišnji koncert, vatromet i pojačani oprez. U ruskoj prestonici je ove godine, kako je javio Sputnjik, iz obazrivosti i bezbednosnih razloga, prvi put bio zatvoren Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika građana i turista na novogodišnjim dočecima.

Strahovi su pojačani nakon što je u današnjoj pucnjavi u turističkom mestu u ruskoj oblasti severnog Kavkaza, u pokrajini Dagestan, najmanje jedna osoba ubijena, a 11 ranjeno, dok lokalne vlasti veruju da su napade izveli "ekstremisti oružane kriminalne grupe sveteći se ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama".

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je sunarodnicima Novu godinu, posebno izdvojivši vojnike koji se bore protiv međunarodnog terorizma u udaljenim krajevima sveta. On je rekao da, prema tradiciji, Rusi obeležavaju praznik u krugu porodice, sa najbližim prijateljima. Novu godinu su ranije već dočekali stanovnici azijskog dela Rusije.

U 19 časova Nova godina stiže u Bangladeš, Kazahstan, Kirgistan i Butan, a 15 minuta kasnije u Nepal. Indija i Šri Lanka slaviće u 19:30.

Dok ne nastupi ponoć i u Srbiji, prvo će proslaviti Pakistan, Uzbekistan u 20 sati, a Avganistan pola sata kasnije.

Dubai, Abu Dabi dočekaće Novu godinu u 21 sat po srednjeevropskom vremenu baš kao i Azerbejdžan. Nova godina stiže u Iran u 21:30. Rusi će slaviti u 22 sata, baš kao Bagdad, Kartum i Najrobi. U 23 sata slaviće Grčka, Egipat i Rumunija.

18:00 - Indonezija, Tajland, Vijetnam i Kambodža dočekali su 2016. godinu. Nova godina stiže i na krajnji istok Azije. Tajlanđani su dočekali 2016. godinu gledajući vatromet pored reke Kao Praja U Bangkoku.

U 18:30 slaviće i Mijanmar i Kokosova ostrva koja se nalaze u istočnom delu Indijskog okeana.

Nova godina stigla je i u Kinu, Hong Kong, Filipine, Singapur i još nekoliko država. Ovako je izgledao vatromet u Hong Kongu:

Širom Kine sve je "pucalo" od mnogobrojnih vatrometa.

17:00 - U Severnoj Koreji nije bilo velikog slavlja, ali je sve gledaoce na TV pozdravila za sada nepoznata dama koja je svima poželela uspešnu 2016. godinu.

Ovako je to izgledalo na Tajvanu.

16:15 - 2016. će dočekati na zapadu Australije, a u 16.30 slaviće se i u najzatvorenijoj zemlji sveta- Severnoj Koreji.

16:00 - Uz neizbežan vatromet, Novu godinu su proslavili žitelji Japana, Južne Koreje, Palaua, Timor Lestea i Jakutska u Rusiji.

Glavni grad australijske savezne države Novi Južni Vels, jedan od najvećih gradova u Australiji, dočekao Novu godinu

13:00 - Novu godinu proslavljaju u Anadiru, najistočnijem gradu Ruske Federacije, ali i u ostrvskoj državi Tuvalu, u Nauru, na atolu Taravuu i u kraljevini Tongi.

12:00 - Ouklend na Novom Zelandu je prvi veći grad koji je ispratio staru godinu, zajedno sa mestima kao što su Fidži, Tonga i Antarktik.

11:15 - Petnaest minuta kasnije, oko 600 stanovnika novozelandskih Četam ostrva uplovilo je takođe u Novu godinu, prenose agencije.

11:00 - Stanovnici ostrva Samoa i Kiribati koja se nalaze u Pacifičkom okeanu, prvi su danas dočekali Novu godinu, u 11 sati po srednjeevropskom vremenu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track