Iran: Prekidom diplomatskih odnosa, Rijad ne može da izbriše svoju grešku
Foto: Youtube/Printscreen

Pojačane tenzije

Iran: Prekidom diplomatskih odnosa, Rijad ne može da izbriše svoju grešku

Planeta -
Iranske vlasti ocenile su rano jutros da odlukom o prekidu diplomatskih odnosa s Teheranom posle napada na saudijsku ambasadu u Iranu, Saudijska Arabija "ne može da izbriše veliku grešku" koju je počinila pogubljenjem šiitskog imama Nimra Bakera el Nimra.

"Odlukom o prekidu diplomatskih odnosa, Saudijska Arabija ne može da izbriše veliku grešku pogubljenja šiitskog sveštenika", izjavio je pomoćnik irankog ministra inostranih poslova Husein Amir Abdolahijan.

Prema njegovim rečima, saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mašadu nisu pretrpela oštećenja tokom napada nezadovoljnih demonstranata. Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir objavio je sinoć prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije sa Iranom, posle napada na ambasadu te zemlje u Teheranu i reakcije Irana povodom pogubljenja šiitskog imama.

Saudijska Arabija je odlučila je da "prekine diplomatske odnose sa Iranom i zahteva odlazak iranske diplomatske misije u roku od 48 časova", rekao je šef saudijske diplomatije na konferenciji za novinare u Rijadu.

Pogubljenje imama Nimr el Nimra, otvorenog kritičara vlasti u Rijadu, i još 46 osoba, pojačalo je tenzije na Bliskom istoku, posebno u Iranu.

Tokom protesta zbog ubistva šiitskog sveštenika, stotine ljudi bacalo je molotovljeve koktele na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i vatra je oštetila unutrašnjost te zgrade.

U Teheranu je uhapšeno 40 učesnika protesta, a četiri su uhapšena u Mašadu na severoistoku zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track