OVO MUČI CEO SVET: 10 nerešenih misterija koje i dalje čekaju na odgovor u 2016.
Foto: Ap

U potrazi za istinom

OVO MUČI CEO SVET: 10 nerešenih misterija koje i dalje čekaju na odgovor u 2016.

Planeta -
Proteklu godinu obeležili su mnogi događaji, a postoji nekoliko misterija koje još čekaju na odgovor.

1. Šta je bio taj svemirski otpad?

Grupa naučnika otkrila je misteriozni svemirski otpad koji je sagoreo dok je prolazio kroz Zemljinu atmosferu. I posle dva meseca nije sigurno o kakvom objektu se radilo, ali postoje teorije da je u pitanju deo rakete, međutim, nemaju pojma koje tačno rakete.

via GIPHY

2. Gde je Hajat Bumedijen?

Kada je pre skoro godinu dana, 7. januara napadnuta redakcija francuskog lista Šarli Ebdo, jedna od osumnjičenih bila je i Hajat Bumedijen (26) žena Ameda Kulibalija, jednog od trojice napadača.

Hajat Bumedijen i Ahmed Kulibali, Foto Reuters
Hajat Bumedijen i Ahmed Kulibali, Foto Reuters

Oni su ubijeni, a Hajat je pobegla. Vlasti veruju daje napustila Pariz i pre napada i preko Turske otišla u Sriju. Mesec dana kasnije islamistički propagandni list Dabik objavio je, navodno, intervju sa Hajat u kome ona kaže da se pridružila grupi u Siriji.

Ona se danas vodi kao jedan od najtraženijih kriminalaca na svetu.

3. Kakve su to čudne građevine u Kazahstanu?

Kao i uvek kada je u pitanju nešto slično, mnogi misle da su u pitanju vanzemaljci. Drugi kažu da su za ovo odgovorni nacisti. Regija Turgai na severu Kazahstana ne izgleda nešto posebno gledana s tla: prostrana stepa, s malo dokaza da je tamo ikad kročio čovek. Ali to područje snimljeno s oko 690 km visine otkriva 8.000 godina stare konstrukcije oblikovane od ljudske ruke.

Postoji oko 300 ovakvih "radova", a najstariji je konstruisan pre oko 8.000 godina. "Moguće je da su građevine postavljene tako da su pratile Sunce", izjavio je Dmitrik Dej koji je prvi spazio čudne objekte na Google Earth-u 2007. godine.

NASA je objavile slike ovih građevina 2015. godine.

4. Veliko bekstvo: Gde je El Čapo?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao u filmovima, Hoakim Guzman, meksički narko-nos, poznatiji kao El Čapo, pobegao je iz zatvora kroz malu rupu u podu ćelije. Čuvari nisu još ni pokrenuli potragu, a on je već bio na sigurnom. Od tada je u bekstvu, a veruje se da i sama meksička vlada daje blagoslov za njegovu slobodu kako bi se uspostavila kakva-takva ravnoteža u haotičnom narko svetu.I dalje se ne zna gde se krije.

Tunel za bekstvo, Foto: AP
Tunel za bekstvo, Foto: AP

5. Brodovi duhova: Ko šalje brodove pune leševa ka obalama Japana?

S vremena na vreme na obalama Japana pojave se napušteni brodovi, a u njima tela u raspadanju. Navodi se da je pronađen i korejski rukopis, pa se veruje da su plovila stigla iz Severne Koreje. Stručnjaci smatraju da su u pitanju najverovatnije ribarski brodovi iz Severne Koreje koji su se izgubili jer nemaju modernu opremu.

6. Šta je ubilo oko 120.000 antilopa u samo nekoliko dana?

Za samo četiri dana, čitavo krdo, od 60.000 sajgi je uginulo. Veterinari su pokušavali to da zaustave, a dobili su vesti o sličnim pomorima u krdima širom Kazahstana. Početkom jula, sve je bilo gotovo.

Dosad je jedini moguć uzrok iz prirode to što je zima bila duga i hladna, a nakon nje je usledilo vlažno proleće s bujnom vegetacijom i vodom koja se zadržavale na tlu što bi omogućilo bakterijama da se lakše šire.

7. MH370 - večita misterija?

Avion koji je u martu 2014. poleteo iz Kuala Lumpura nestao je bez traga. Od tada nema nikakvih informacija koje bi objasnile šta se dogodilo i gde bi mogli biti ostaci aviona.

U julu prošle godine na ostrvu Reunion u Indijskom okeanu pronađeni su delovi nestalog aviona. Međutim, kasnije je utvrđeno da pronađena olupina ne pripada MH370. I posle skoro dve godine, nema odgovora.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

8. Gde je Salah Abdeslam?

Posle terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, najtraženiji kriminalac postao je Salah Abdeslam (26). On je, kako se veruje, kao i ostali teroristi trebalo da se raznese u Parizu na određenoj lokaciji, ali se predomislio. Sumnja se da je pobegao u Siriju.

Salah Abdeslam, Foto: Francuska policija
Salah Abdeslam, Foto: Francuska policija

9. Ima li života na Saturnovom mesecu?

U oktobru letelica NASA-e koja je istraživala Saturn od 2004. godine, približila se jednom od 62 meseca ove planete, Enseladusu. Na njemu se nalazi okean, ali kako letelica nema mogućnost da uoči oblike života ne zna se da li ima života u njemu.

10. Da li je Džon Snou živ?

Ljubitelji serije "Igra prestola" bili su očajni kada je na kraju pete sezone voljeni Džon Snežni prikazan kako leži na zemlji. Svima je bilo jasno - mrtav je.

Međutim, glumac Kit Harington se pojavio posle na setu, a HBO u čijoj produkciji se serija i snima, objavio je poster za novu, šestu sezonu, na kome se nalazi Džonov lik. To je navelo mnoge da pomisle da će se ovaj lik ipak vratiti u novim epizodama.

U svakom slučaju, to ćemo makar otkriti u aprilu kada počne nova sezona.

(Mashable)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track