ZABRANILI FENG ŠUI I GATANJE: Kineska komunistička partija se bori protiv praznoverja
Foto: Shutterstock

Protivno marksizmu

ZABRANILI FENG ŠUI I GATANJE: Kineska komunistička partija se bori protiv praznoverja

Planeta -
Kineska vladajuća Komunistička partija pooštrila je propise koji zabranjuju članovima "aktivnosti koje proizilaze iz praznoverja", objavili su danas kineski državni mediji.

Aktivnosti poput proricanja sudbine i tradicionalnog kineskog učenja feng šui su protivne marksizmu, na čijim se osnovama bazira Komunistička partija.

Predsednik Kine Sji Đinping, koji je takođe generalni sekretar vladajuće stranke, zatražio je od 88 miliona članova da se strože drže ideoloških učenja i upozorio ih da u javnosti ne dovode u pitanje zvaničnu politiku Partije.

Novi partijski propisi, koji su stupili na snagu 1. januara, nose mogućnost izbacivanja iz stranke članova koji organizuju sujeverne aktivnosti, dok onima koji u njima samo učestvuju preti upozorenje, prenela je Sinhua.

Bivši šef kineske bezbednosne agencije Džou Jongkang, dosad najviši zvaničnik koji je smenjen u okviru kampanje kineskih vlasti protiv korupcije, savetovao se sa samozvanim prorokom i učiteljem kineske meditacije "či kung" Caom Jongžengom, koji je kasnije na sudu svedočio protiv njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track