MNOGI GA NE VOLE ZBOG OVOGA: Obama pokreće mere za čvršću kontrolu oružja
Foto: AP 28 Nov 2015

Novi zakon

MNOGI GA NE VOLE ZBOG OVOGA: Obama pokreće mere za čvršću kontrolu oružja

Planeta -
Američki predsednik Barak Obama danas bi, kao prvi potez u novoj godini, trebalo da finalizuje niz izvršnih mera za pooštravanje zakona o oružju, čime će poslati i jasan signal da poslednju godinu u Beloj kući ne planira da provede pasivno.

Na sastanku s ministarkom pravde Loretom Linč, direktorom FBI-ja Džejmsom Komijem i drugim zvaničnicima Obama bi trebalo da potpiše pakete predloga s ciljem da se smanji oružano nasilje i suzbije neregulisana prodaja oružja.

Na vrhu liste je mera za povećanje provera kupca pri kupovini oružja, što treba da suzbije prodaju preko interneta ili u neformalnim uslovima. Takođe bi trebalo da se poboljša sistem prijava ukradenog ili izgubljenog oružja.

Bela kuća je dugo razmatrala ovaj paket mera, mada on nije kompletiran s obzirom na pravne sporove oko njih koji će svakako uslediti, kao i moguće protivljenje nekih pripadnika Demokratske stranke koji se protive pooštravanju zakona o oružju.

Obama je posle niza oružanih sukoba s mnoštvom žrtava nameren da žešće krene u bitku za kontrolu oružja nego što je to ranije činio.

Kandidati za predsedničku nominaciju Demorkatske stranke, Hilari Klinton i Berni Senders, podržali su predložene mere, dok su se tome oštro usprotivili kandidati za republikansku nominaciju, čak i neki koji su ranije podržavali oštrije mere za oružje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track