(VIDEO) PUTINOVO NOVO ORUŽJE: Pacovi kiborzi biće smrt za teroriste
Foto: Printscreen

Istraživanje u toku

(VIDEO) PUTINOVO NOVO ORUŽJE: Pacovi kiborzi biće smrt za teroriste

Planeta -
Naučnici se nadaju da će uspeti da spoje sposobnost pacova da identifikuju mirise koristeći najnoviju tehnologiju, kako bi mogli da operišu na mestima gde obični vojnici ne mogu da priđu

Pacovi imaju mikročip implante kako bi naučnici mogli da prate moždane talase a psiholozi uče glodare da prepoznaju eksplozive i drogu. Prema pisanju Dejli Mejla, Vladimir Putin se sprema da uvede pacove kao najnovije oružje u borbi protiv terorista.

Naučnici se nadaju da će uspeti da spoje sposobnost pacova da identifikuju mirise koristeći najnoviju tehnologiju, kako bi mogli da operišu na mestima gde obični vojnici ne mogu da priđu.

Ako budu uspešni, glodari će moći da upozore na opasne ili ilegalne materije, jedini problem u celom projektu je životni vek pacova, budući da žive samo godinu dana, a za obuku im je potrebno gotovo tri meseca. Ovo znači da bi naučnici iznova morali da obučavaju grupe glodara, prenosi Sputnjik.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali naučnici sa Rostova na Donu smatraju da su glodari budućnost ratovanja i da će usavršavanjem tehnologije postići taj cilj.

Trenutno tri tima rade na projektu u labaratoriji u Južnom federalnom univerzitetu, pokušavajući da pojačaju i usavrše čula mirisa glodara kako bi zamenili pse tragače sa ciljem da otkrivaju i civilne i vojne pretnje.

Na ovaj način oni bi mogli na primer, da se provuku kroz ruševine i otkriju ima li preživelih nakon neke katastrofe, kako bi spasioci bolje i efikasnije izveli spasavanje, navode sa ovog univerziteta.

Mikročip povezan sa mozgom glodara trebao bi da detektuje moždane talase i njihovu reakciju.

Slična istraživanja se vrše širom sveta i donose rezultate, u Africi, Tanzaniji, Kolumbiji i Izraelu, naučnici treniraju pacove da otkrivaju nagazne mine i pretražuju prtljag na aerodromima, prenosi Dejli Mejl.

http://www.youtube.com/watch?v=WBkM-7cztIY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track