SUMORNA PROGNOZA AMERIČKIH ANALITIČARA: 10 ratova preti u 2016, a većinu je nemoguće rešiti
Foto: AP

Šta nas čeka

SUMORNA PROGNOZA AMERIČKIH ANALITIČARA: 10 ratova preti u 2016, a većinu je nemoguće rešiti

Planeta -
Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružažnih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljššanje situacije u oblasti reššavanja vojnih kriza, piše Forin polisi.

Analitičari američkog lista napravili su presek deset najvažžnijih i najužžarenijih tačaka kojima će svetska zajednica morati da posveti pažžnju tokom ove godine.

Do najžžalosnijih humanitarnih posledica, prema miššljenju autora teksta, možže da dovede nastavak sukoba u Siriji, Iraku, Južžnom Sudanu, Avganistanu, Jemenu i Čadu.

Na spisku su i unutraššnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gde i dalje traje građanski rat).

Pored toga, prema miššljenju autora, situacija u Burundiju, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktuelnog predsednika da se kandiduje po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južžnog kineskog mora, gde SAD pokuššavaju da se suprotstave rastu uticaja Kine, mogli bi da se zakomplikuju ove godine, ššto bi moglo da dovede do stvaranja novih žžarišta.

Forin polisi smatra da većinu nabrojanih sukoba nije moguće reššiti, "jer su u njih umeššane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat reššava pregovorima, a to ponišštava napore za uspostavljanje mira".

"Vreme je da se u 2016. godini odustane od miššljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svetski mir ili čak način da se reššava kriza u jednoj zemlji, na primer u Siriji“, pišše Forin polisi, prenosi Sputnjik.

Analitičari lista smatraju da većina nabrojanih sukoba zahteva saradnju na nekoliko nivoa –među svim učesnicima svetskih političkih procesa.

"Držžave moraju da udvostruče svoje napore za pronalažženje sistema političkih dogovora, da koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa", pišše Forin polisi.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track